Cincizeci şi şapte de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2016, în timp ce îşi exercitau profesia, faţă de 67 în 2015. Decesele au avut loc în special în ţări aflate în război, arată un bilanţ anual al Reporters sans Frontieres (RSF), publicat luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Siria a devenit un “infern” pentru jurnalişti în 2016, cu 19 reporteri ucişi. Pe a doua poziţie se află Afganistanul (10 moţi), Mexicul (nouă), Irakul (şapte) şi Yemenul (cinci), potrivit ONG-ului.

Nouă bloggeri şi opt colaboratori ai presei au fost asasinaţi anul acesta, ceea ce ridică totalul jurnaliştilor ucişi pentru că “şi-au exercitat misiunea de informare” la 74, potrivit RSF.

“Această scădere semnificativă (faţă de 2015 – n.r.) se va explica prin faptul că din ce în ce mai mulţi jurnalişti au fugit din ţările devenite prea periculoase: Siria, Irak, Libia, dar şi Yemen, Afganistan, Bangladesh sau Burundi au devenit, în parte, găuri negre în privinţa informării, unde impunitatea domneşte”, explică ONG-ul.

Aproape toţi jurnaliştii morţi au fost ucişi în propria lor ţară.

Cu 19 victime în 2016, faţă de nouă în 2015, Siria a devenit ţara cea mai sângeroasă pentru jurnalişti. Printre victime se numără Osama Jumaa, fotoreporter în vârstă de19 ani pentru agenţia britanică Images Live. El a fost ucis pe 5 iunie, când făcea fotografii în cursul unei operaţiuni de salvare după bombardamente, în cartierul rezidenţial Alep.

Cu nouă jurnalişti asasinaţi în 2016, Mexicul rămâne ţara cea mai periculoasă pentru presă din Americi.

Cel puţin 780 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii 10 ani în lume, potrvit RSF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.