Pita Nikolas Taufatofua, purtătorul de drapel al statului Tonga la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, face senzaţie pe internet şi este pe cale să devină o vedetă mondială, după apariţia sa spectaculoasă la acest eveniment, informează The Wall Street Journal (WSJ).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un articol intitulat ”Cine este purtătorul de drapel al statului Tonga?”, jurnaliştii prestigioasei publicaţii The Wall Street Journal au realizat un portret al sportivului care reprezintă această ţară la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Vineri dimineaţă, la puţin timp după ce s-a trezit, Pita Nikolas Taufatofua a publicat următorul mesaj pe contul lui de Facebook. ”Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea loc în această seară! Sunt exaltat! Avem o surpriză pentru voi...Nu clipiţi, altfel riscaţi să o rataţi”, a scris sportivul din Tonga, adăugând la finalul mesajului său un emoticon care face cu ochiul.

După 15 ore, e aproape sigur că nimeni nu a ratat acel moment, spun jurnaliştii de la WSJ.

Acest practicant de taekwondo, puţin cunoscut în lume, a fost ales de compatrioţii lui pentru a fi purtătorul oficial al drapelului statului Tonga, o mică ţară insulară din Pacificul de Sud şi şi-a făcut, probabil, cea mai spectaculoasă intrare pe stadion în calitate de purtător de drapel din istoria recentă a Jocurilor Olimpice, apărând cu torsul gol, uns cu ulei de corp şi afişând un zâmbet foarte larg, în mijlocul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio, una dintre transmisiunile televizate cu cea mai mare audienţă din lume.

Acest atlet cu corpul sculptat a devenit o veritabilă senzaţie pe Twitter şi a câştigat peste 1.000 de admiratori (”followers”) pe Instagram, în mai puţin de o oră după apariţia lui spectaculoasă pe stadionul Maracana.

În vârstă de 32 de ani, sportivul, născut în Australia, care nu a trecut niciodată de primul tur la campionatele mondiale de taekwondo din trei participări, s-a pregătit pentru ”misiunea” de purtător oficial al drapelului naţional încă de pe 22 iulie, potrivit unor mesaje publicate chiar de el pe conturile sale de Facebook şi Instagram.

De altfel, sportivul din Tonga este foarte activ pe reţelele de socializare şi publică adeseori pe contul său de Instagram fotografii în care apare cu bustul gol sau imagini în care ţine în braţe căţeluşi.

Însă, înainte de a face senzaţie pe internet în calitate de purtător de drapel, destinul lui Pita Nikolas Taufatofua nu a fost deloc unul uşor. Într-un interviu acordat unui site de ştiri din Tonga, el spune că, de-a lungul anilor, şi-a fracturat şase oase, şi-a luxat trei ligamente, a petrecut trei luni într-un scaun cu rotile şi, la un moment dat, a fost nevoit să meargă în cârje timp de aproape un an şi jumătate.

Visul lui a fost să devină sportiv olimpic, potrivit unor mesaje publicate pe conturile sale online. A realizat acest obiectiv după ce a câştigat turneul de calificare la Jocurile Olimpice aferent regiunii Oceania, organizat în Port Moresby, un oraş din Papua Noua Guinee, în luna februarie.

”Nu există altceva în viaţă care să îmi aducă o provocare la fel de mare ca aceea pe care mi-o oferă taekwondo”, a declarat el pentru un post de radio din Noua Zeelandă, în martie. ”Te pregăteşti, urci în ring şi lupţi cu cineva pe care nu îl urăşti, dar al cărui singur scop este de a te lovi în cap, iar singurul tău scop este de a-l lovi pe el în cap!”, a spus sportivul din Tonga.

De atunci, Pita Nikolas Taufatofua a încercat să strângă fonduri prin intermediul unei finanţări participative, cu câteva luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Iniţiativa lui nu a avut însă un succes la fel de mare ca apariţia sa la ceremonia de vineri.

Pe pagina de pe platforma Generosity înregistrată pe numele său, Pita Nikolas Taufatofua cere admiratorilor să facă donaţii pentru a finanţa o tabără de antrenament la care să participe luptători de taekwondo de clasă mondială. El spune că îşi oferă serviciile de antrenor participanţilor la acea tabără de antrenament şi că fondurile obţinute vor fi utilizate pentru a angaja şi alţi antrenori, pentru a cumpăra un sistem electronic de punctaj identic cu acela care va fi folosit la JO 2016 şi pentru a-i acoperi cheltuielile cu deplasarea la Rio de Janeiro.

Obiectivul acestei campanii de finanţare participativă a fost stabilit la 100.000 de dolari. Dar, înainte ca NBC să îl prezinte, vineri noapte, în timpul transmisiunii sale de la Rio de Janeiro, doar 53 de persoane au contribuit la această campanie, pe parcursul a patru luni. Suma totală a donaţiilor era de 6.262 de dolari.

Pita Nikolas Taufatofua va concura în proba masculină de taekwondo, la categoria 80 de kilograme, vineri, 19 august. Sportivul din Tonga se declară optimist în legătură cu parcursul său olimpic. În urmă cu cinci ani, atunci când a vizitat un muzeul al taekwondo-ului din Corea de Sud, a scris un mesaj în cartea de oaspeţi: ”Pita Taufatofua. Taekwondo din Tonga. Viitor sportiv olimpic”.

Pita Nikolas Taufatofua are deja experienţă şi în calitate de model profesionist, pozând în costum de ginere în campaniile publicitare ale Turning Paige, o companie australiană specializată în organizarea de nunţi şi alte evenimente. Kira Keam, proprietara acelei firme, spune că sportivul din Tonga nu a fost plătit pentru a purta ţinute vestimentare formale pentru acea şedinţă fotografică, organizată pentru a evidenţia creaţiile altor designeri în faţa clienţilor potenţiali.

Sportivul din Tonga a promis că va participa în viitor şi la alte şedinţe fotografice. ”Însă acum cred că este destul de ocupat”, a adăugat Kira Keam.

Tonga a câştigat o singură medalie la precedentele ediţii ale Jocurilor Olimpice - un argint obţinut în 1996 de pugilistul Paea Wolfgramm. Micul stat insular a trimis şapte sportivi la Rio de Janeiro, care vor concura la tir cu arcul, atletism, înot şi taekwondo.

Brazilienii au prezentat întregii lumi o lecţie de istorie şi de ecologie pe legendarul stadion Maracana la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, un spectacol plin de culoare desfăşurat sub semnul protejării naturii. Toţi sportivii participanţi la competiţie au primit câte o sămânţă pe care să o planteze.

Toţi sportivii participanţi au primit câte o sămânţă “a speranţei”, care vor fi plantate într-o zonă din Rio de Janeiro. Copacii are vor creşte din aceste seminţe vor forma ”Pădurea sportivilor olimpici”, în zona Deodoro din metropola braziliană.

Spectaculoasa ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro a fost regizată de Fernando Meirelles, regizorul celebrului film “Cidade de Deus”.

Primii dintre sportivii care au defilat pe stadionul Maracana au fost grecii, reprezentanţii ţării unde s-a organizat în antichitate prima ediţie a Jocurilor Olimpice, iar ultimii au fost brazilienii, gazdele competiţiei.

România a fost a 157-a delegaţie şi a avut-o portdrapel pe gimnasta Cătălina Ponor.

Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naţionale vor participa la probele sportive de la Rio. Echipa Olimpică a României cuprinde 97 de sportivi, concurând în 15 sporturi: atletism, box, canotaj, ciclism, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, înot, judo, lupte, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv.

Jocurile Olimpice se desfăşoară între 5 şi 21 august, în 32 de spaţii şi arene din Rio de Janeiro, plus alte cinci oraşe care vor găzdui partidele de fotbal: Belo Horizonte, Brasília, Manaus, Salvador şi São Paulo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.