Actorul Constantin Dinulescu va fi recompensat cu premiul pentru întreaga activitate, iar maestrul de lumini Ion Nica, cu premiul special, la cea de-a 13-a ediţie a gelei premiilor Gopo, care va avea loc pe 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actor de teatru şi film, Constantin Dinulescu s-a născut în 1933 în Alexandria şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finţi. Copilăria şi-a petrecut-o la Călăraşi, unde a devenit pasionat de ceasuri şi aeromodelism, câştigând chiar şi un premiu naţional. Înainte de a se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Dinulescu şi-a încercat norocul la Arhitectură, unde a fost respins din cauza originii familiei sale, fiind considerată una de chiaburi de către regimul comunist.

În timpul studenţiei a făcut figuraţie alături de Ştefan Bănică, iar la finalul facultăţii a fost repartizat la Teatrului National „Vasile Alecsandri" din Iaşi. La invitaţia lui Radu Beligan, director al Teatrului Naţional, Constantin Dinulescu s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat în zeci de spectacole şi unde şi-a început cariera în film. 

Printre cele mai importante roluri ale sale în teatru se numără cele din „Anton Pann”, „Despot Vodă”, „Regele Lear”, „Hagi Tudose”, „Platonov”, „Eduard al III-lea” şi „Înşir’te mărgărite”.

În film a jucat în „Străzile au amintiri” (r. Manole Marcus, 1962), „Conspiraţia” (r. Manole Marcus, 1973), „Un comisar acuză” (r. Sergiu Nicolaescu, 1974), „Actorul şi sălbaticii” (r. Manole Marcus, 1975), „Pe aici nu se trece” (r. Doru Năstase, 1975), „Drumul oaselor” (r. Doru Năstase, 1980), „Glissando” (r. Mircea Daneliuc, 1985), „A unsprezecea poruncă” (r. Mircea Daneliuc,1991), „Trenul vieţii/ Train de vie” (r. Radu Mihăileanu, 1998), „Maria” (Călin Peter Netzer, 2003), „Italiencele” (r. Nap Toader, 2004), „Calea Dunării” (r. Sabin Dorohoi, 2013), „Miracolul din Tekir” (r. Ruxandra Zenide, 2015) şi „Ana, mon amour” (r. Călin Peter Netzer, 2017).

Constantin Dinulescu a activat ca profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anii 1973-1977 şi este căsătorit cu actriţa Carmen Ionescu.

Premiul special va fi acordat la ediţia 2019 a galei premiilor Gopo maestrului de lumini Ion Nica, un profesionist cu o experienţă de peste 45 de ani pe platourile de filmare. A colaborat de-a lungul timpului cu directori de imagine renumiţi, cum sunt Călin Ghibu, Nicolae Mărgineanu, Marius Panduru şi Vivi Drăgan Vasile, numele său regăsindu-se pe genericele a peste 70 de producţii româneşti şi străine, între care „Lumină de iulie” (r. Gheorghe Naghi, 1963), „Dincolo de pod” (r. Mircea Veroiu, 1976), „Râdeţi ca-n viaţă” (r. Andrei Blaier, 1983), „Patul conjugal” (r. Mircea Daneliuc, 1993), „Senatorul melcilor” (r. Mircea Daneliuc, 1995), „Stare de fapt” (r. Stere Gulea, 1996), „Ryna” (r. Ruxandra Zenide, 2005), „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (r. Cătălin Mitulescu, 2006), „A fost sau n-a fost?” (r. Corneliu Porumboiu, 2006) şi „Lampa cu căciulă” (r. Radu Jude, 2007).  

Gala premiilor Gopo va fi transmisă în direct pe Film Now, începând cu ora 19.00, online, pe premiilegopo.ro, şi înregistrat, pe Digi 24, pe 20 martie, de la ora 24.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.