Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că tranzacţia în valoare de peste 1 miliard de dolari prin care Romgaz a cumpărat participaţia companiei Exxon aferentă perimetrului Neptun Deep dă României posibilitatea de a deveni un furnizor de securitate energetică regională. Ministrul estimează că, în total, cantitatea gazelor din perimetrul Neptun Deep depăşeşte 100 de miliarde de metri cubi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Practic, statul român, prin Romgaz, devine parte a acestui consorţiu, împreună cu cei de la OMV-Petrom, pentru extragerea gazelor din perimetrul de adâncime, cel mai mare perimetru descoperit până acuma. Acolo putem vorbi de până la cel puţin 100 de miliarde de metri cubi, vorbim de o cantitate de gaze care practic dublează producţia României, care practic acoperă consumul şi dă posibilitate României să devină un furnizor de securitate energetică regională”, a afirmat ministrul Energiei, marţi seară, la Antena 3.

Potrivit lui Virgil Popescu, din Marea Neagră pot fi scoase până la 200 de miliarde de metri cubi de gaz natural.

"Cei de la OMV la un moment dat au zis 80 de miliarde (de metri cubi de gaz - n. r.), există informaţii că există 100 de miliarde, eu cred că nici 80, nici 100, eu cred că există mai mult pe acel perimetru şi acel lucru îl vom vedea efectiv în momentul în care se vor începe lucrările de exploatare. (...) Eu cred că există în Marea Neagră potenţial de peste 200 de miliarde de metri cubi. Este uriaş pentru zona noastră, este un perimetru de nivel mediu la nivel global”, a adăugat ministrul.

Virgil Popescu a afimat că, pe lângă suma de un miliard de euro aferentă tranzacţiei încheiate marţi, alte patru miliarde de euro se vor investi, cel mai probabil, pentru a exploata gazele naturale din mare, ducând la un "boom” al economiei româneşti.

El a subliniat că strategia energetică a României include creşterea numărului de centrale de producţie a energiei electrice pe bază de gaz natural.

"Îmi doresc ca în 2026-2027 independenţa să fie atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a adăugat că autorităţile române lucrează şi la îmbunătăţirea reţelei de transport de energie, strategia în acest sens fiind deja finalizată.

"Până acuma se discuta de securitatea energetică, însemna că avem de unde să aducem, oricând. (...) România vrea mai mult decât atât, pentru că poate, are resurse şi poate: independenţă care înseamnă şi securitate, dar înseamnă să îşi şi susţină consumul din producţia proprie. Asta îmi doresc pentru România anului 2026-2027”, a subliniat ministrul.

Mai multe despre situaţia din domeniul energiei în contextul crizei din Ucraina, puteti afla la evenimentul News.ro ”Energy Road - Energie la tine acasă”, joi, 5 mai, începând cu ora 10.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.