Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană doresc reguli mai extinse care să definească puterea de piaţă a companiilor, acordând mai multă pondere inovaţiei şi indicaţii asupra a ceea ce sunt pieţele digitale, a declarat marţi Comisia Europeană, determinată parţial de puterea în creştere a giganţilor tehnologiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regulile, cunoscute sub numele de notificarea privind definirea pieţei UE, datează din 1997 şi ajută autorităţile de reglementare să măsoare puterea unei companii de stabilire a preţurilor într-o fuziune sau puterea acesteia de a exclude rivalii într-un caz antitrust.

Informaţiile pot ajuta autorităţile de reglementare să decidă dacă vor cere concesii de la o companie.

Întreprinderile şi mediul universitar au criticat în ultimii ani legile antitrust ale UE pentru că sunt inadecvate, în special în ceea ce priveşte acordurile de fuziune şi puterea de piaţă ale giganţilor tehnologici din SUA.

În urma feedbackului a peste 100 de părţi interesate, executivul UE a propus câteva completări la reguli.

Acestea includ un accent mai mare pe elementele care nu sunt legate de preţ, cum ar fi inovaţia şi calitatea produselor şi serviciilor şi noi îndrumări care definesc pieţele digitale, cum ar fi pieţele cu mai multe părţi şi ecosistemele digitale în care produsele sunt construite în jurul unui sistem de operare mobil.

Pentru pieţele care se estimează că vor suferi tranziţii structurale, cum ar fi schimbări tehnologice sau de reglementare, regulile vor adopta o abordare de perspectivă, a spus Comisia.

Va fi nevoie de principii care să clarifice modul în care ar trebui evaluate pieţele în care companiile concurează în materie de inovare, inclusiv prin intermediul produselor în curs de dezvoltare. Această caracteristică vizează în principal companiile farmaceutice.

Părţile interesate au timp până la 13 ianuarie să ofere feedback înainte ca Executivul UE să îşi finalizeze propunerile şi să adopte noile reguli în al treilea trimestru al anului 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.