Comisia Europeană a anunţat un ajutor umanitar iniţial în valoare de 83 de milioane euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei în 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Atacurile îndreptate intenţionat de către Rusia asupra infrastructurii energetice şi civile esenţiale a Ucrainei, cum ar fi spitalele, şcolile şi reţelele electrice, afectează grav accesul cetăţenilor la serviciile de bază. Cu fiecare nou bombardament, din ce în ce mai mulţi ucraineni rămân fără locuinţă şi au nevoie de asistenţă şi de adăpost în condiţii de ger. Având în vedere că se estimează că 14,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Ucraina, această nouă finanţare vine într-un moment crucial”, precizează comunicatul de presă al Executivului european.
 
Din finanţarea umanitară în valoare de 83 de milioane euro:
 
75 de milioane euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgenţă, inclusiv acces la nevoi de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecţie, apă curată, educaţie şi asistenţă medicală. În prezent, strategia umanitară a UE în Ucraina se axează pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie;
 
- 8 milioane euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova menite să ofere asistenţă specifică persoanelor celor mai vulnerabile, inclusiv asistenţă umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecţie şi sănătate.
 
Ţinând seama de finanţare, Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectaţi de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Din această finanţare, 860 de milioane EUR au fost alocate programelor umanitare din Ucraina şi 66 de milioane EUR pentru sprijinirea refugiaţilor care au fugit în Republica Moldova, ţara învecinată. 
 
Ajutorul umanitar al UE, care se acordă Ucrainei încă din 2014, permite desfăşurarea de operaţiuni în întreaga ţară, punându-se accentul pe zonele greu accesibile din apropierea primei linii din regiunile estice şi sudice.
 
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferinţe imense, a cauzat distrugeri masive şi a declanşat nevoi umanitare majore. Luptele intense şi atacurile continuă să pună în pericol viaţa civililor şi provoacă daune grave locuinţelor, aprovizionării cu apă şi energie electrică, încălzirii şi infrastructurii publice, cum ar fi şcolile şi unităţile medicale. Milioane de persoane au acces limitat sau nu au deloc acces la servicii de bază.
 
Având în vedere atacurile militare continue ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, Uniunea Europeană susţine lupta împotriva impunităţii în Ucraina, sprijinind investigaţiile internaţionale relevante în ceea ce priveşte încălcările dreptului internaţional umanitar şi crimele de război.
 
UE a mobilizat toate resursele disponibile pentru a permite acordarea de asistenţă de urgenţă Ucrainei, mai spune sursa citată.
 
Pe lângă operaţiunile sale de ajutor umanitar, Comisia Europeană a coordonat cea mai mare operaţiune desfăşurată vreodată în cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE prin furnizarea a peste 140 000 de tone de asistenţă în natură în Ucraina, cum ar fi ambulanţe, vehicule pentru stingerea incendiilor, medicamente, materiale pentru adăposturi, generatoare de energie electrică şi multe altele. Pentru a adăuga încă un nivel de sprijin în situaţii de criză, UE a mobilizat propriile stocuri de urgenţă din cadrul rescEU, trimiţând generatoare de energie electrică, echipamente medicale, adăposturi temporare şi echipamente specializate pentru riscurile la adresa sănătăţii publice, cum ar fi ameninţările chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.