Ucraina şi-a stabilit joi obiective ambiţioase, de a dezvolta industrii de înaltă tehnologie, propunând sprijin de stat pentru crearea unei industrii de fabricare a cipurilor şi pentru a construi inteligenţă artificială, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planul, numit Win 2030, vine la mai bine de 21 de luni de la declanşarea de către Rusia a unui război total âmpotriva sa, despre care comandantul şef al armatei ucrainene a spus că cere Kievului să facă o descoperire tehnologică.

Ideile au fost expuse de ministrul Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, şi de adjunctul său, Valeria Ionan, într-o prezentare care a avut loc într-un subsol bine păzit din centrul Kievului.

La eveniment a participat şi prim-ministrul Denys Shmyhal, care a subliniat importanţa inovaţiei tehnologice pentru obţinerea victoriei.

”Fără inovare, sunt profund convins că victoria noastră este posibilă, dar va dura mult mai mult”, a spus Shmihal.

Fedorov, care este, de asemenea, viceprim-ministru şi aliat al preşedintelui Volodimir Zelenski, a promis schimbări de politică pentru a stimula creşterea tehnologiei, citând exemplul celor peste 20 de legi modificate, care au simplificat importurile şi producţia de drone.

Fedorov a spus că Ucraina foloseşte deja inteligenţa artificială pentru a ajuta dronele kamikaze să-şi găsească ţintele, precum şi pentru a recunoaşte feţele soldaţilor ruşi.

Ionan a spus că Ucraina îşi propune să fie în primele 15 ţări la nivel mondial pentru dezvoltarea microelectronicii şi în top 30 la nivel mondial pentru vehicule fără pilot.

”Ucraina îşi evaluează ca destul de ridicate şansele de a-şi aduce contribuţia la obiectivul ambiţios al Uniunii Europene de a obţine 20% din cota globală de piaţă a semiconductorilor (până în 2030)”, a spus ea.

”INIŢIATIVE PRIVATE”

Ionan a spus că Ucraina are ambiţii pentru o fabrică de cipuri, precum şi pentru întreprinderi care proiectează dar nu îşi produc proprii semiconductori.

Ministerul a estimat costul total al unei instalaţii care ar putea produce 50.000 de cipuri pe an la 5-10 miliarde de dolari. Instituţia a oferit o dată potenţială de începere a construcţiei în 2025 şi a spus că va dura trei ani pentru a atinge capacitatea de producţie.

Instalaţiile de fabricare a cipurilor sunt adesea prohibitiv de scumpe, deoarece maşinile care folosesc tehnologii avansate pentru a grava arhitectura cipului pe siliciu costă zeci de milioane de dolari bucata.

Planurile de finanţare pentru proiectele ambiţioase nu au fost stabilite, iar Fedorov a recunoscut că banii guvernamentali sunt extrem de puţini.

Adresându-se reporterilor după eveniment, Fedorov a spus că ministerul va oferi iniţial sprijin nemonetar proiectelor şi că va căuta şi capital privat.

Cu toate acestea, el a recunoscut că ar fi necesar sprijinul statului într-o anumită formă.

"Desigur, pentru o fabrică de cipuri, avem nevoie de asistenţă de la stat, pentru că este greu de acumulat (o întreprindere de fabricare a cipurilor). Desigur că ar trebui să fie o iniţiativă privată... dar este nevoie şi de ajutor de la stat."

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.