Negociatorii americani şi chinezi au încheiat joi prima zi a discuţiilor comerciale care au avut loc după o pauză de peste două luni, grupurile de afaceri exprimându-şi optimismul că cele două părţi ar putea ajunge la un acord limitat, care să tempereze războiul comercial din ultimele 15 luni şi să amâne majorările de tarife planificate să intre în vigoare săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin şi Reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer s-au întâlnit cu vicepremierul Liu He şi alţi oficiali chinezezi, timp de aproximativ şapte ore, la sediul central al Reprezentantului pentru Comerţ de lângă Casa Albă.

”Am avut negocieri foarte bune cu China”, a declarat preşedintele Donald Trump după încheierea discuţiilor, adăugând că intenţionează să se întâlnească vineri cu Liu la Casa Albă.

Un oficial al Casei Albe a spus că discuţiile cu decurs foarte bine, ”probabil mai bine decât ne-am aşteptat”.

Liu a zâmbit la plecare reporterilor, fără să răspundă la întrebări. Cele două părţi urmează să se întâlnească din nou vineri.

Negociatorii ar putea conveni acorduri limitate, în probleme precum piaţa valutară şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, a spus un oficial al Camerei pentru Comerţ a Statelor Unite.

Myron Brilliant, director pentru afaceri internaţionale al Camerei pentru Comerţ, a declarat reporterilor că negociatorii ”încearcă să găsească o cale pentru un acord mai amplu”, având loc progrese privind accesul la pieţe, drepturile de proprietate intelectuală şi alte probleme.

”Consider că există posibilitatea pentru un acord referitor la piaţa valutară. Cred că acest lucru ar putea conduce la o decizie a administraţiei americane de a amâna majorarea de tarife care ar trebui să aibă loc pe 15 octombrie”, a spus acesta.

Trump a început războiul comercial cerând Chinei reforme structurale ample, dar Beijingul a indicat că nu vrea să modifice fundamental modul în care controlează economia.

Întrebat de reporteri dacă este pregătit să accepte un acord mai restrâns, Trump nu a răspuns şi a plecat.

Preşedintele declarase anterior că nu doreşte un acord limitat, preferând să urmărească unul cu aplicare extinsă.

Acordul valutar ar urma celui convenit în luna februarie care s-ar adăuga angajamentelor asumate de China în cadrul G20, de a evitara manipularea monedei pentru a obţine avantaje comerciale, a afirmat Craig Allen, preşedinte al Consiliului de Afaceri SUA-China.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.