Executivul ar putea aproba săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, programul de iarnă, care a fost alcătuit pe un scenariu mult mai pesimist decât anul trecut, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferinţă la Alba Iulia, menţionând că toţi producătorii şi furnizorii de energie electrică şi gaze au fost înştiinţaţi şi pregătiţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut săptămâna trecută o şedinţă de comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că săptămana viitoare, în şedinţa de guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani, programul de iarnă”, a afirmat Petcu.

Scenariul pe care autorităţile l-au luat în calcul la pregătirea programului de iarnă a fost înrăutăţit faţă de anul trecut, din cauza “realităţii destul de crunte din punct de vedere al condiţiilor meteo”.

Potrivit ministrului, autorităţile au pregătit, în concordanţă cu scenariul, toţi producătorii, furnizorii şi transportatorii de energie electrică şi de gaze naturale.

“Vreau să spun că suntem pregătiţi pentru această iarnă cu toate capacităţile să funcţionăm, pe cărbune, gaz, hidro, nuclear, eolian, atunci când este cazul, avem capacitatea să ne producem şi să ne asigurăm energia electrică”, a menţionat Petcu.

El a adăugat că toate condiţiile şi cantităţile impuse de către ANRE către operatorii privaţi de gaz, dar şi companiei Romgaz , au fost îndeplinite şi chiar depăşite de către aceştia în ceea ce priveşte înmagazinarea de gaze, deşi au fost “ceva emoţii”, depăşite în urma discuţiilor.

Petcu a punctat, întrebat dacă gazele se vor scumpi, că ANRE a reglementat consumul casnic de gaze până în anul 2021, astfel că nu vor fi “majorări substanţiale”.

În schimb, energia electrică s-ar putea scumpi, estimându-se “o creştere foarte uşoară”, ministrul precizând că nu poate fi cuantificată în cifre deocamdată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.