Banca centrală a Turciei a anunţat sâmbătă noi măsuri legate de disponibilitatea creditelor, între care obligativitatea ca băncile să constituie garanţii mai mari, la câteva zile după ce a şocat pieţele cu o nouă reducere a dobânzii cheie cu 1 punct procentual, la 13%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit instituţiei, măsurile au rolul să susţină stabilitatea financiară şi să întărească mecanismu lde transmitere monetară, după ce s-a referit la necesitatea de a corecta decalajul tot mai mare între dobînda de politică monetară şi dobânzile de împrumut, atunci când a redus dobânda cheie, joi.

Banca centrală a înlocuit nivelul rezervelor necesare pentru credite, de 20%, cu unul mai ridicat, cu o garanţie mai ridicată, de 30%, sub formă de titluri de trezorerie.

Autorităţile turce, inclusiv banca centrală şi autoritatea de reglementare bancară BDDK, au luat anterior măsuri pentru a limita împrumuturile acordate companiilor, cu excepţia celor care sunt exportatori neţi, ca parte a unui plan economic care urmăreşte să transforme marele deficit de cont curent la un excedent.

Luna trecută, grupurile de afaceri s-au plâns de reglementări şi au spus că firmele de producţie nu pot accesa finanţare cu rate scăzute.

Ca parte a noilor măsuri ale băncii centrale, băncile trebuie să păstreze o garanţie de 20% în titluri de stat, pentru împrumuturile comerciale acordate cu o rată a dobânzii de peste 1,4 ori rata actuală de referinţă de 16,32%.

Creditorii trebuie să deţină o garanţie de 90% în titluri de stat, dacă un împrumut comercial acordat va avea o rată a dobânzii mai mare de 1,8 ori dobânda de referinţă.

Timothy Ash, analist la Blue Bay Asset Management, a spus că noile reguli ale băncii centrale, care au rolul de a reduce dobânzile împrumuturilor fac activitatea bancară foarte complicată.

”(Acestea) vor mări preocupările legate de supraîncălzire, vor stimula inflaţia şi vor pune mai multă presiune de scădere a lirei”, a spus Ash pe Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.