Instanţa supremă a Europei a dat dreptate Amazon, joi, într-un caz în care gigantul american de comerţ electronic era acuzat de Comisia Europeană de primirea unor beneficii fiscale ilegale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a declarat că Comisia, braţul executiv al UE, ”nu a stabilit” că un acord fiscal între Amazon şi Luxemburg este ”un ajutor de stat incompatibil cu piaţa internă”.

”Salutăm decizia Curţii, care confirmă că Amazon a respectat toate legile aplicabile şi nu a primit niciun tratament special”, a declarat Amazon într-un comunciat de joi.

Cazul datează din 2017, când Comisia Europeană a susţinut că Amazon a primit avantaje fiscale în Luxemburg, locaţia sediului său european.

Amazon a fost obligată să ramburseze Luxemburgului 250 de milioane de euro (aproximativ 270 de milioane de dolari) în 2017.

Gigantul tehnologic din SUA a contestat decizia.

În 2021, o instanţă inferioară a UE a fost de partea Amazon, când instanţa generală a UE a declarat că Comisia nu a reuşit să demonstreze că a existat un avantaj fiscal ilegal acordat Amazon de către Luxemburg. Apoi, Comisia a făcut recurs, trimiţând cazul la CEJ, instanţa supremă a Europei.

CEJ a respins recursul Comisiei, ceea ce reprezintă o altă lovitură pentru comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, care a încercat să ţină sub control puterea firmelor de tehnologie care operează în blocul de 27 de membri şi să le conteste unele dintre practicile fiscale.

În 2016, Comisia a ordonat Irlandei să recupereze impozite retroactive de 13 miliarde de euro de la Apple.

Irlanda, care este baza europeană a Apple, a oferit gigantului tehnologic din SUA un tratament fiscal preferenţial, a susţinut UE la acea vreme.

Apple a câştigat un recurs în 2020 pentru a opri recuperarea impozitelor. Acest lucru este acum contestat de către Comisie. CEJ poate avea ultimul cuvânt şi în acest caz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.