Agenţiile de evaluare financiară S&P şi Fitch au coborât vineri ratingurile Ucrainei la default selectiv şi la default restricţionat, considerând că restructurarea datoriei ţării este în dificultate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestei săptămâni, creditorii străini ai Ucrainei au susţinut cererea ţării de îngheţare pe doi ani a plăţilor pentru obligaţiuni internaţionale în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari.

Măsura va economisi Ucrainei plăţi de aproximativ 6 miliarde de dolari, potrivit prim-ministrului Denis Smihal.

S&P a redus ratingul Ucrainei de la nivelul ”CC/C” la ”SD/SD”.

”Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate ale restructurării şi în conformitate cu criteriile noastre, considerăm tranzacţia ca fiind în dificultate şi echivalentă cu un default, a spus S&P.

Fitch a redus ratingul pe termen lung al ţării de la ”C” la ”RD”, deoarece consideră amânarea plăţilor datoriilor ca o finalizare a unui schimb de datorii în dificultate.

S&P a mai spus că stresul macroeconomic şi fiscal rezultat din invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea slăbi capacitatea guvernului ucrainean de a rămâne la curent cu datoria în monedă locală şi a redus ratingul pentru datoriile în monedă locală de la "B-minus/B" la "CCC-plus/C",

Lovită de invazia Rusiei, care a început pe 24 februarie, Ucraina se confruntă cu o contracţie economică de 35%-45% în 2022 şi un deficit bugetar lunar de 5 miliarde de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.