Scriitoarea Ileana Vulpescu a devenit cetăţean de onoare al Capitalei, după ce consilierii generali au votat, în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), un proiect de hotărâre prin care îi este oferit acest titlu, pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de către consilierii generali.

”Prin varietatea preocupărilor domniei sale a reuşit să acopere întregul domeniu de activitate al culturii”, se arată în proiect.

Acordarea acestui titlu reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii privind bugetul local.

De asemenea, joi după-amiază Ileana Vulpescu a fost decorată de către preşedintele Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor. Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă. Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr. Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. Împreună cu actorul George Bănică, ea a realizat o dramatizare după acest roman, care a fost jucată la teatre precum Giuleşti din Bucureşti şi ”Marin Sorescu”, din Craiova. Romanele sale ”Rămas-bun casei părinteşti”, ”Arta conversaţiei” şi ”Sărută pământul acesta” au fost traduse în slovacă, maghiară şi franceză, respectiv italiană.

Lucrările sale au fost recompensate cu premii precum premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, pentru romanul ”Rămas-bun” (1973), şi premiul Academiei Române, pentru ”Arta conversaţiei” (1981). În 2013, a primit titlul de Cavaler al Ordinului Militar al României. 

Ileana Vulpescu este cetăţean de onoare al comunelor Mârşani şi Bratovoeşti, dar şi al municipiului Craiova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.