Ministra Culturii Raluca Turcan a declarat, despre istoricului literar Alex Ştefănescu, care a murit luni, că a fost „un om de excepţie” şi „unul dintre cei mai de seamă critici literari şi prozatori români”, care a lăsat „o amprentă inconfundabilă în peisajul cultural românesc”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Cultura română a pierdut un om de excepţie. Am aflat cu tristeţe că Alexandru Ştefănescu, unul dintre cei mai de seamă critici literari şi prozatori români, a trecut în lumea celor veşnici. Membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977, Alexandru Ştefănescu a lăsat o amprentă inconfundabilă în peisajul cultural românesc prin numeroasele sale articole de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru şi publicistică. Lucrările sale rămân o referinţă esenţială în literatura română”, a scris Raluca Turcan, marţi pe Facebook.

Ea a reamintit şi asupra activităţii acestuia, de-a lungul anilor.

„În 2005 a publicat cartea «Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000» (Editura Maşina de scris, Bucureşti), pentru care în 2006 i-a fost decernat un premiu special al Uniunii Scriitorilor, iar în 2007 - Premiul «Lucian Blaga» al Academiei Române. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler (1 decembrie 2000) «pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii, de Ziua Naţională a României»”, a mai spus Turcan.

Ministra Culturii a amintit despre ceea ce spunea Alex Ştefănescu cu privire la români şi la faptul că regimul comunist i-a urâţit pe mulţi dintre ei, însă nu pe toţi şi nu definitiv.

„Scriitorul spunea că «românii au avut întotdeauna, în sufletul lor, o aspiraţie spre ceva frumos, spre un mod mai înalt de a trăi viaţa. Comunismul i-a urâţit pe mulţi dintre ei, dar nu pe toţi şi nu definitiv. Acum acest popor plin de farmec se naşte pentru a doua oară. Este o naştere grea, cu transpiraţie şi sânge, dar este o naştere, nu o agonie». Dumnezeu să-l odihnească!”, a concluzionat Raluca Turcan.

Alex Ştefănescu, autorul „Istoriei literaturii române contemporane”, a murit la 76 de ani, a anunţat, duminică pe Facebook, criticul Daniel Cristea-Enache. Ştefănescu a debutat în 1965 cu poezie, în ziarul „Zori noi” din Suceava, iar în critică în 1970.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.