Înainte de funeraliile reginei Elizabeth II, Abaţia Westminster a găzduit marile momente din viaţa sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

1934: Prinţesa este domnişoară de onoare

La vârsta de 8 ani, Prinţesa Elizabeth este domnişoară de onoare la căsătoria unchiului ei, prinţul George, cu Prinţesa Marina a Greciei şi Danemarcei. Era prima căsătorie regală retransmisă la radio. 

1937: Încoronarea tatălui ei 

Regele George VI este încoronat la 12 mai, la cinci luni după abdicarea fratelui său, regele Edward VIII.

"Mi s-a părut cu adevărat mangnific", va spune într-un mesaj scris prinţesa în vârstă de 11 ani, "la final ceremonia a devenit mai degrabă plictisitoare, erau doar rugăciuni". 

1947: Elizabeth îi spune "da" lui Philip

La 20 noiembrie, căsătoria va înveseli perioada de după război. Renunţând la titlurile sale de Grecia şi Danemarca, Philip devine duce de Edinburgh. 

Trei surori ale lui Philip, căsătorite cu prinţi germani, nu pot fi prezente. 

Prinţesa Elizabeth are nevoie de cupoane de raţie ca să cumpere satin pentru rochia creatorului Norman Hartnell.  

1953: Elizabeth II este încoronată

La 2 iunie, Regina Elizabeth depune jurământul sacru de a servi ţara toată viaţa, pe care l-a respectat întreaga sa domnie. 

Încoronarea sa a fost prima transmisă la televiziune, în faţa a 27 de milioane de britanici din 36 de milioane de locuitori. 

Ceremonia a durat aproape trei ore, în prezenţa a 8.251 de invitaţi şi 129 de naţiuni şi teritorii fiind oficial reprezentate. 

În 2018, ea a descris călătoria cu trăsura ca fiind „oribilă” din cauza disconfortului ei.

1960: Margaret se căsătoreşte

Sora reginei Elizabeth, Prinţesa Margaret, se căsătoreşte la 6 mai cu fotograful Antony Armstrong-Jones. Cuplul va divorţa în 1978.

1973: Căsătoria Prinţesei Anne

Prinţesa Anne a fost primul copil al reginei Elizabeth care s-a căsătorit cu locotenentul de armată Mark Philips, la 14 noiembrie. 

Contrar tradiţiei, acest cavaler medaliat cu aur olimpic nu a primit titlu. Cuplul a divorţat în 1992.

1986: Andrew şi Fergie

După căsătoria lui Charles cu Diana la Catedrala St. Paul în 1981, al doilea fiu al reginei Elizabeth se căsătoreşte cu Sarah Ferguson la 23 iulie cu mare fast.

Andrew şi "Fergie", care au două fiice (Beatrice şi Eugenie), divorţează în 1996 dar rămân apropiaţi. 

1997: Funeraliile Prinţesei Diana

Reginei i se reproşează distanţa de care a dat dovadă după moartea Dianei într-un accident de maşină la Paris. 

Aproape un milion de persoane s-au adunat şi în jur de 2,5 miliarde au urmărit la televiziune ceremonia de la 6 septembrie. 

La trecerea cortegiului prin faţa Palatului Buckingham, regina a făcut o reverenţă. În elogiul ei, fratele Dianei, Charles Spencer, a făcut reproşuri familiei regale. 

2002: Funeraliile reginei-mamă

Funeraliile reginei-mamă Elizabeth, la 9 aprilie marchează finalul unei epoci. În vârstă de 101 ani, ea a fost ultima împărăteasă a Indiei. 

Mai mult de 200.000 de persoane au trecut pe lângă sicriul ei pentur a-i aduce omagii. 

2011: William şi Kate

La 29 aprilie, cea mai mare nuntă regală într-o generaţie a fost privită la televiziune de miliarde de telespectatori din lume şi a adus un nou suflu monarhiei britanice după ani de criză. 

Regina i-a permis Prinţului William să includă în lista originală de invitaţi mai mulţi prieteni şi mai puţini demnitari. 

2013: Aniversarea încoronării

Ceremonia de la 4 iunie, pentru a marca 60 de ani de la încoronare, este ultimul eveniment major la care participă regina la Abaţia Westminster. 

Coroana din aur masif şi uleiul sfânt folosit pentru a o unge sunt aşezate în centru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.