Biopsia cutanată - o investigaţie de rutină, foarte des utilizată în afecţiunile pielii – este singura procedură care furnizează un diagnostic dermatologic de certitudine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Importanţa ei este crucială în special în cancerul de piele. Este o manevră simplă, uşor de efectuat şi fără riscuri pentru pacient, chiar dacă multă lume se teme de ea, pentru că nu cunoaşte detaliile procedurii. Dermatologi au argumente solide în favoarea acestei investigaţii care presupune recoltarea unei bucăţele de piele, foarte mică, dar suficientă pentru a furniza date privind structura la microscop.

 

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

“Bolile de piele se exprimă clinic în doar cinci feluri de leziuni. Biopsia în dermatologie ne ajută să diagnosticăm cu mai multă acurateţe afecţiunile pielii care sunt în număr de peste 3000 la care se adaugă subforme clinice”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

 

În lume, prima biopsie a fost făcută în 1879. De atunci, tehnicile de diagnosticare a ţesuturilor cu probleme au evoluat, iar medicii nu mai concep intervenţiile de tratare a tumorilor cutanate fără a solicita această analiză.

 

“În cancerul de piele, biopsia ne oferă posibilitatea unui diagnostic cert, ne ajută să diferenţiem tumorile între ele şi să putem stabili un algoritm de tratament în funcţie de datele pe care ni le oferă. Astfel, în melanomul malign, măsurarea adâncimii infiltratului tumoral şi aspectul diviziunii celulare ne ajută să încadrăm cazul într-un stadiu de boală care beneficiază de un protocol de tratament specific. În cazul carcinoamelor, ne oferă date nu numai despre tipul de celulă bolnavă, ci şi despre agresivitatea ei, de exemplu dacă infiltrează vase sau filete nervoase”, explică importanţa biopsiei coordonatoarea echipei de la “Dr Leventer Centre” care diagnostichează şi tratează anual sute pacienţi cu cancer de piele.

 

Deşi există încă persoane care refuză biopsia, medicii insistă asupra efectuării ei. Iată ce trebuie să ştie pacienţii care nu vor să facă acest test.

 

“Medicul are obligaţia să atenţioneze pacientul de nevoia efectuării unei biopsii. Dacă pacientul refuză, medicul poate refuza efectuarea unui tratament fără certitudine diagnostică. Aşa se întâmplă în cazul unei suspiciuni de tumoră. În situaţia leziunilor considerate cert benigne se poate accepta tratarea lor fără biopsie, dar sub semnătura pacientului care a înţeles despre ce este vorba şi care-şi asumă riscul”, precizează Mihaela Leventer.

 

Probele de la biopsie se păstrează şi pot fi accesate de pacienţi timp de 10 ani de la recoltare. Există situaţii când dermatologii recomandă, pe lângă biopsie, şi teste de sânge pentru un diagnostic cert. Găsiţi mai multe informaţii utile despre această investigaţie şi pe site-ul www.biopsia.ro

 

Despre Dr Leventer Centre

 

Dr Leventer Centre, centru de excelenţă dedicat afecţiunilor dermatologice, se adresează tuturor pacienţilor cu probleme de piele, indiferent de complexitatea acestora. Echipa de specialişti condusă de medicul Mihaela Leventer diagnostichează şi operează cazuri complexe de cancer în departamentul de chirurgie Mohs. Nu doar sănătatea pielii, ci şi frumuseţea ei este preţuită în centrul medical Dr Leventer - doctorii de top rezolvă cu succes probleme estetice. Mai multe informaţii găsiţi pe www.drleventercentre.com.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.