Peste 120 de milioane de americani aleg marţi al 45-lea preşedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. Aproximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, iar 61% au o părere negativă despre Donald Trump, arată un exit-poll preliminar publicat de ABC News. Primele secţii de vot se vor închide pe Coasta de Est la ora locală 18.00 (01.00 ora României). Aproximativ o oră mai târziu sunt aşteptate primele proiecţii, care iau în calcul atât exit-pollurile, cât şi voturile numărate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 00.38: 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Clinton, iar 61% despre Trump, arată un exit-poll ABC News

Aproximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, iar 61% au o părere negativă despre Donald Trump, arată un exit-poll preliminar publicat de ABC News.

În comparaţie, 46% dintre alegători aveau o părere negativă despre Barack Obama în 2012, iar 50% despre Mitt Romney.

De asemenea, numeroşi alegători cred că nici Clinton, nici Trump nu sunt demni de încredere. 59% au această părere despre candidata democrată şi 65% despre candidatul republican.

În ceea ce priveşte gradul de calificare pentru a deveni preşedinte, 53% dintre alegători sunt de părere că Hillary Clinton este calificată, iar 37% consideră că Trump este calificat.

De asemenea, 56% dintre cei care s-au prezentat marţi la urne spun că fosta şefă a diplomaţiei are personalitatea potrivită pentru a conduse SuA, faţă de 34% care au această opinie despre omul de afaceri new-yorkez.

În ceea ce priveşte temele de campanie, 71% dintre alegători cred că imigranţii ilegali ar trebui să poată obţină cetăţenia, în anumite condiţii, faţă de 25% care sunt împotrivă.

În plus, 54% dintre cei intervievaţi se opun construcţiei unui zid la graniţa cu Mexicul, faţă de 40% care sunt de acord cu iniţiativa.

Pe de altă parte, numai 29% dintre alegători cred că viitorul preşedinte ar trebui să continue politicile lui Obama, în timp ce 46% spun că următorul lider de la casa Albă ar trebui să aibă politici mai conservatoare. 18% vor politici mai liberale.

UPDATE 00.14: Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, potrivit unui exit-poll CNN

O altă întrebare la care au răspuns alegătorii care s-au prezentat la urne a fost legată de calităţile pe care le-au căutat în candidatul preferat.

38% dintre ei au spus că vor un candidat care să aducă schimbare – unul dintre mesajele cheie ale lui Donald Trump.

Pe de altă parte, 22% au ales un candidat cu experienţă, iar alţi 22% un candidat cu un mod corect de a gândi – două dintre atributele pe care a mizat Hillary Clinton.

Primele secţii de vot se vor închide pe Coasta de Est la ora locală 18.00 (01.00 ora României). Circa o oră mai târziu sunt aşteptate primele proiecţii, care iau în calcul atât exit-pollurile, cât şi voturile numărate. 

UPDATE 23.41: Mii de alegătoare au mers marţi la urne în costume cu pantaloni şi sacou, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Clinton

Mii de alegătoare au mers marţi la urne în costume cu pantaloni şi sacou, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de democrata Hillary Clinton, relatează BBC News.

Femeile care au ales această ţinută fac parte din comunitatea online @paintsuitnation, formată pentru a discuta motivele pentru care fosta şefă a diplomaţiei este o sursă de inspiraţie.

Comunitatea a fost formată iniţial din circa 50 de persoane, dar a atras între timp peste 2,6 milioane de membri.

UPDATE 23.19: Trump şi Clinton au pregătit petreceri de victorie complet diferite

Cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump, se pregătesc complet diferit să îşi sărbătorească eventuala victorie în alegeri. Spre uimirea tuturor, Trump a planificat o petrecere relativ mică, faţă de cea a rivalei sale democrate.

"Este o petrecere privată”, „Locurile sunt foarte limitate”, „Dacă primiţi acest e-mail, nu am putut să vă acredităm pentru Petrecerea Victoriei lui Donald J. Trump”, acestea sunt numai câteva dintre răspunsurile primite săptămâna aceasta de sute de persoane – susţinători, critici şi jurnalişti – care au cerut să fie trecuţi pe lista cu invitaţi la petrecerea pe care ar urma să o organizeze Trump marţi, după anunţarea rezultatelor votului.

După luni de campanie, cu mitinguri la care au luat parte mii, chiar zeci de mii de persoane, echipa de campanie a lui Trump a optat pentru marţi pentru o sală mai mică, ce nu face parte din imperiul imobiliar al lui Trump – sala de bal de la etajul al treilea al New York Hilton-Midtown.

Aflată la numai câteva străzi distanţă de Trump Towers, unde Trump locuieşte şi de unde va urmări rezultatul alegerilor, sala de bal a hotelului Hilton are 2.300 de metri pătraţi şi o capacitate de 3.300 de persoane.

Un consilier al lui Trump, citat sub acoperirea anonimatului, a spus că echipa de campanie a vrut ca evenimentul să nu fie foarte mare din “superstiţie” – acelaşi motiv care a fost oferit jurnaliştilor de la Washington Post, când au întrebat de ce omul de afaceri nu a pregătit un foc de artificii.

În 2012, candidatul republican Mitt Romney a cheltuit 25.000 de dolari pe un foc de artificii deasupra portului Boston. Acesta a fost anulat când a devenit clar că a pierdut în faţa lui Barack Obama.

Anul trecut, când Trump şi-a lansat campania, a făcut-o în sala de la intrarea în Trump Towers -  unde ar urma să se strângă numeroşi susţinători ai republicanului şi jurnalişti în cursul nopţii. Însă această sală nu a fost o opţiune pentru petrecere, pentru că este considerată spaţiu public şi nu poate găzdui activităţi politice. De altfel, după lansarea campaniei, echipa lui Trump a fost amendată cu 10.000 de dolari.

Hotelul ales de Trump pentru petrecere se află la numai câţiva kilometri de Centrul de Convenţii Jacob K. Javits, cu faimoasa sa sală cu plafon de sticlă, închiriată de democrata Hillary Clinton pentru petrecerea victoriei.

Potrivit New York Post, după petrecerile oficiale, cei doi candidaţi vor fi şi mai aproape unul de celălalt. Dacă va câştiga, Clinton a planificat o petrecere privată, după cea oficială, la Hotelul Peninsula – la numai câteva sute de metri de Trump Tower.

Nimeni nu se aşteaptă, însă, la o strângere de mână.

UPDATE 22.40: Obama s-a mobilizat în ziua alegerilor, pentru a încuraja alegătorii să meargă la vot

Preşedintele american Barack Obama a acordat marţi şase interviuri la posturile de radio, în care a încurajat alegătorii să meargă la urne şi să o voteze pe Hillary Clinton, relatează Associated Press.

Obama a vizat în special electoratul din Orlando, Detroit şi Philadelphia, oraşe din state unde cursa este foarte strânsă între Clinton şi republicanul Donald Trump.

Obama a declarat într-unul dintre interviuri că o continuare a reuşitelor sale din ultimii opt ani depinde de succesorul său în Biroul Oval, care trebuie să fie un preşedinte “stabil, deştept şi serios”.

El a lăudat-o pe Clinton şi a reiterat că Trump nu este pregătit să fie şef al statului.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că încrederea sa în poporul american nu a slăbit.

Întrebat dacă are emoţii în legătură cu rezultatul votului, Obama a răspuns: “Cred că vom face o treabă bună”, dacă americanii ies la vot.

UPDATE 22.30: Sistemul electronic de vot întâmpină probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord

Sistemul electronic de vot întâmpină probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord, iar autorităţile electorale au recomandat trecerea la buletine de vot pe hârtie, relatează BBC News

Potrivit presei locale, în comitatele Cleveland, Gates, Orange, Cumberland, Wake, Craven şi Forsyth, oficialii electorali au întâmpinat probleme în înregistrarea oamenilor la vot.

Potrivit ProPublica, problemele sporadice la maşinile de vot au fost înregistrate şi în New York, Illinois, Kentucky, Texas şi Ohio.

Analiştii afirmă, însă, că astfel de incidente sunt comune în cazul unor alegeri de asemenea amploare. Ei atrag atenţia că în Statele Unite există circa 100.000 de maşini de vot.

Buletinele de vot pe hârtie par soluţia simplă în cazul apariţiei unor astfel de probleme. Cu toate acestea, în Michigan, unde alegătorii trebuie să completeze un formular de mână, înainte de a primi buletinul de vot, oamenii s-au plâns că nu există suficiente pixuri.

Pe de altă parte, autorităţile din Lebanon, Pennsylvania, o suburbie a Pittsburgh, au anunţat că cinci sau şase maşini s-au defectat şi au înregistrat voturile pentru republicani ca voturi pentru democraţi.

Problema nu este o premieră şi, de-a lungul istoriei, s-a întâmplat şi invers.

Alegătorii au sesizat problema, iar maşinile au fost reparate.

UPDATE 22.17: Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump

Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat în stat, relatează BBC News.

Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Supremă a statului.

Potrivit rechizitoriului, avocaţii republicani solicită ajutorul în cazul contestării alegerii electorilor din Nevada. 

UPDATE 21.53: Trump susţine că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat pentru Fox News că are informaţii că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi, relatează Reuters.

Întrebat dacă el crede că alegerile nu se vor încheia marţi noapte, Trump a spus că va trebui să aştepte să vadă “cum decurg lucrurile” înaintre să accepte rezultatul. El a avertizat din nou că sistemul electoral este fraudat.

“Vom vedea cum decurg lucrurile. Să sperăm că decurg bine şi să sperăm că nu va trebui să ne facem griji, adică să sperăm că vom câştiga”, a spus Trump într-un interviu telefonic.

UPDATE 21.41: Pence a votat la Indianapolis şi a promis o ţară mai prosperă

Guvernatorul de Indiana, Mike Pence, candidatul republican la vicepreşedinţia SUA, a votat împreună cu soţia sa, Karen, la Indianapolis, în jurul prânzului (19 ora României), la o secţie de vot din apropiere de locuinţa lor, relatează CNN.

La secţia pe care au ales-o cei doi, de la şcoala St. Thomas Aquinas, nu erau cozi, astfel că au petrecut circa cinci minute la urne.

De regulă, la secţia unde a votat Pence tendinţa la urne este liberală.

După vot, Pence a declarat că este recunoscător pentru “susţinerea şi rugăciunile oamenilor de pe tot teritoriul Statelor Unite” şi a promis o ţară mai prosperă, dacă va câştiga scrutinul.

Înainte de a merge să voteze, Pence şi soţia sa s-au plimbat cu bicicleta.

UPDATE 21.38: Bernie Sanders a anunţat că a votat pentru democrata Hillary Clinton

Socialistul Bernie Sanders a anunţat că a votat împreună cu soţia sa pentru fosta rivală democrată, Hillary Clinton. De asemenea, senatorul şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu prezidenţiabila democrată, întrucât viitorul lumii este în joc în aceste alegeri prezidenţiale, relatează CNN.

Senatorul Sanders a cerut alegătorilor să o susţină pe Pramila Jayapal pentru Congres. Acesta a precizat că revoluţia progresistă trebuie să continue şi după victoria lui Hillary Clinton.

Hillary Clinton a votat la ora locală 8.00 (15.00 ora României) într-o secţie de vot din localitatea New Castle din statul New York. Reşedinţa Clinton este situată în cartierul Chappaque din localitatea New Castle.

UPDATE 21:15 - Autorităţile au înregistrat o prezenţă ridicată la vot în cinci state cheie

Autorităţile electorale din cinci state cheie au înregistrat o prezenţă ridicată la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea în secţiile de vot. Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenţă ridicată la urne în ziua alegerilor prezidenţiale se numără Colorado, Virginia, Georgia, Ohio şi Wisconsin, informează CNN.

Colorado - peste 2,2 milioane de alegători au votat anticipat, iar cursa rămâne una strânsă între Hillary Clinton şi Donald Trump. Autorităţile electorale precizează că 771.745 de alegători au votat anticipat pentru prezidenţiabilul republican, în vreme ce democraţii au primit 753.052 de sufragii.

Virginia - autorităţile electorale au precizat că prezenţa la vot este puternică şi extrem de ridicată. În Loudoun County, cel puţin 57.382 dintre cei 238.498 de alegători înregistraţi au votat până marţi dimineaţă.

Georgia - a înregistrat cea mai mare prezenţă la votul anticipat, unde peste 2.3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenţă.

Ohio -autorităţile au precizat că prezenţa la votul anticipat a fost una puternică, dar nu istorică.

Wisconsin - prezenţa la vot în cele mai mari comitate este extrem de ridicată. Peste 30% din alegătorii înregistraţi au votat anticipat, iar autorităţile electorale cred că până la 70% dintre alegători vor vota până la finalul zilei.

UPDATE 20:20 - Avocaţii lui Donald Trump au lansat un proces privind votul anticipat din Nevada

Avocaţii lui Donald Trump s-au prezentat marţi după-amiază în faţa unei instanţe statale pentru a contesta votul anticipat din statul american Nevada, un semn că reprezentanţii campaniei republicane se pregătesc să lanseze o acţiune legală în cazul în care rezultatele alegerilor prezidenţiale nu sunt favorabile, transmite CNN.

Potrivit rechizitoriului, avocaţii republicani solicită ajutorul în cazul contestării alegerii electorilor din Nevada.

Campania republicană a formulat o plângere împotriva lui Joe P. Gloria, responsabil cu înregistrarea alegătorilor în comitatul Clark din Nevada. Avocaţii susţin că Joe Gloria a cerut ca secţiile pentru votul anticipat să rămână deschise cu două ore peste programul stabilit în zonele locuite în special de minorităţile din apropiere de metropola Las Vegas.

Un purtător de cuvânt al comitatului a declarat că nicio secţie pentru votul anticipat nu şi-a extins programul de funcţionare. Totuşi, aceste secţii de vot i-au procesat pe alegătorii care stăteau la coadă în momentul închiderii urnelor.

Avocaţii republicani cer un ordin judecătoresc pentru ca buletinele de vot anticipat să nu fie amestecate cu buletinele celorlalţi alegători.

”Sondajele arată că cursa prezidenţială este extrem de strânsă în Nevada. Campania republicană crede că meritp să contesteze orice încălcare a protocolului de vot în acest stat. Datele pe care le vedem ne spun că ar fi vorba de câteva mii de persoane de la patru secţii de vot”, a declarat Robert Lang de la Universitatea Nevada din Las Vegas.

Lang a susţinut că strategia campaniei republicane este una inteligentă, având în vedere ce s-a întâmplat în alegerile prezidenţiale din 2000 în Florida.

UPDATE 19:35 -  Zeci de mii de alegători din ţinutul Washington, în statul Utah, afectaţi de o defecţiune a maşinilor de vot

Probleme cu maşinile de vot în sudul statului Utah i-au obligat pe lucrătorii din secţiile de votare să recurgă la buletine de vot tipărite pe hârtie, ceea ce ar putea să afecteze zeci de mii de alegături care nu îşi exprimaseră opţiunea până atunci, au anunţat marţi, înainte de pânz (ora locală), autorităţile electorale, relatează The Associated Press.

Directorul autorităţii electorale din Utah Mark Thomas a precizat că o problemă de programare îi afectează pe toţi alegătorii din ţinutul Washington.

El a subliniat că doar ţinutul Washington se confruntă cu această problemă.

Încă 52.000 de alegători înregistraţi din ţinut mai aveau să-şi exprime opţiunile.

UPDATE 18:12 - Donald Trump a votat la o şcoală publică din Manhattan

Republicanul Donald Trump a votat la ora locală 11.00 (18.00 ora României) împreună cu soţia sa la o şcoală publică din Manhattan, New York. Prezidenţiabilul republican a votat pentru a doua oară în viaţa lui şi a fost întâmpinat atât de protestatari, cât şi de susţinători, transmite CNN.

Agenţii serviciilor secrete au închis complet circulaţia în zona secţiei de vot, unde a trebuit să voteze Donald Trump.

Miliardarul republican a declarat că ziua alegerilor se desfăşoară fără probleme până în acest moment şi chiar a luat o brioşă de la un copil din secţia de vot.

Un voluntar de la secţia de vot a încercat să-l ajute pe prezidenţiabilul republican să completeze buletinul, însă acesta a refuzat.

UPDATE 16:45 - Autorităţile americane anunţă formarea unor cozi lungi la secţiile de vot din Carolina de Nord

Carolina de Nord a ajuns în centrul universului politic în ziua alegerilor americane, fiind un aşa-numit ”swing-state” extrem de important atât pentru Donald Trump, cât şi pentru Hillary Clinton. Cei doi prezidenţiabili şi-au petrecut ultima noapte la două evenimente de campanie spectaculoase din Wilmington şi Greensboro în Carolina de Nord. Însă, cozi lungi s-au format la primele ore ale dimineţii la secţiile de vot din statul american, care ar putea să se confrunte cu o prezenţă istorică la urne în aceste alegeri prezidenţiale, transmite ABC News.

 

Autorităţile locale au anunţat că 43% dintre alegătorii înregistraţi au votat anticipat în districtul Wake. Acest vot anticipat ar putea să ajute la reducerea timpului de aşteptare pentru cei care s-au aşezat la cozi de la primele ore ale dimineţii doar pentru a-şi vota preşedintele.

Peste 200 de secţii de vot vor fi deschise în comitatul Wake. De asemenea, cele mai multe secţii de vot s-au deschis cu o întârziere de două ore, pentru a cauza aglomeraţie în jurul şcolilor atunci când elevii încep cursurile.

UPDATE 15:30- Democrata Hillary Clinton a votat într-o secţie din localitatea New Castle, New York. VIDEO

Democrata Hillary Clinton a votat la ora locală 8.00 (15.00 ora României) într-o secţie de vot din localitatea New Castle din statul New York. Reşedinţa Clinton este situată în cartierul Chappaque din localitatea New Castle. Prezidenţiabila democrată a fost însoţită la urne de soţul ei, transmite CNN.

Sute de persoane au venit în faţa secţiei de vot din localitatea New Castle pentru a-i întâmpina pe Hillary şi Bill Clinton.

 

Hillary Clinton a declarat în faţa jurnaliştilor că este pregătită să-şi asume responsabilitatea mandatului prezidenţial.

”Atât de mulţi oameni îşi pun speranţele în rezultatele acestor alegeri, ce înseamnă pentru ţara noastră. Voi face tot ce pot mai bine, dacă sunt destul de norocoasă pentru a câştiga astăzi”, a precizat prezidenţiabila democrată.

De asemenea, un voluntar de la secţia de vot a glumit că multe persoane au rămas în apropierea clădirii, chiar şi după ce au votat.

UPDATE 13:15 - Primele secţii de votare s-au deschis în scrutinul prezidenţial din SUA

Primele secţiile de votare s-au deschis marţi, în Statele Unite, într-un scrutin prezidenţial - între democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald trump - urmărit de întreaga lume cu sufletul la gură.

UPDATE 09:47 - Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei oraşe care au votat în alegeri

Donald Trump conduce la numărul de sufragii în primele trei oraşe care au votat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează Associated Press.

Alegătorii din Dixville Notch, Hart’s Location şi Millsfield au deschis urnele de vot la miezul nopţii şi le-au închis după ce au votat toţi alegătorii înregistraţi.

Clinton a obţinut mai multe voturi la Dixville Notch (patru voturi) şi Hart’s Location (17), dar Trump a devansat-o cu mult în Millsfield (16 voturi pentru Trump şi patru pentru Clinton).

Astfel, în total, Trump a obţinut 32 din primele voturi, iar Clinton 25.

UPDATE 09:32 - Trump spune la ultimul miting că, dacă nu va câştiga, "va fi cea mai mare pierdere de timp, energie şi bani din viaţa" sa

Donald Trump a încheiat campania electorală în forţă, transmiţându-le susţinătorilor săi, la un miting electoral din Grand Rapids, Michigan, că “trebuie să câştigăm”, pentru că, în caz contrar, va fi cea mai mare pierdere de timp, energie şi bani din viaţa sa, relatează Associated Press.

Ultimul eveniment de campanie al lui Trump, organizat la un centru de convenţii, a fost surprinzător de calm. În timp ce vorbea, zeci de oameni s-au îndreptat încet spre ieşire, prin faţa reporterilor.

Unii au spus că încearcă să ajungă mai aproape de uşă, dar majoritatea au declarat că pleacă pentru că sunt obosiţi, vor să evite să fie blocaţi în trafic sau au auzit suficient.

UPDATE 08:20 - Barack Obama i-a predat ştafeta lui Hillary Clinton, la finalul campaniei electorale pentru Casa Albă. VIDEO

Barack Obama i-a predat luni noapte ştafeta lui Hillary Clinton, într-un apel emoţionant către electorat să o voteze la Casa Albă, la un miting electoral la care au luat parte zeci de mii de oameni, ce a avut loc la Philadelphia, locul unde s-a născut democraţia americană, relatează Associated Press.

Deşi preşedinţia sa se va încheia abia pe 20 ianuarie, când va fi învestit în funcţie noul şef al statului, mitingurile electorale la care a luat parte Obama în ultimele zile, pentru a o susţine pe Hillary Clinton, au reprezentat, practic, un turneu de adio în ţară. În timp ce a traversat Michiganul, New Hampshire şi Pennsylvania, el s-a lăsat pradă nostalgiei, a povestit întâmplări din trecut şi chiar a plâns, în timp ce a mulţumit naţiunii pentru că i-a dat o şansă unui “tip slab cu un nume ciudat”.

El a spus că a fost întrebat recent dacă speranţa care a definit campania sa a supravieţuit ultimilor opt ani dificili.

“Răspunsul este da”, a spus Obama pe Independence Mall, în apropiere de Liberty Bell. El a spus că încă mai crede, “şi aceasta datorită vouă”.

“În scrisorile pe care mi le-aţi scris, în lacrimile pe care le-aţi vărsat pentru cineva drag, am văzut iar şi iar bunătatea, puterea şi inima voastră”, a spus Obama.

Apoi, soţii Obama şi Clinton s-au îmbrăţişat pe scenă: ultimul preşedinte democrat şi ce actual; primul preşedinte de culoare şi femeia care, marţi, ar putea distruge încă o barieră istorică.

Michelle Obama, ale cărei discursuri viscerale au impresionat numeroşi americani pe parcursul campaniei, a vorbit despre ocazia de unitate, care contrastează cu viziunea republicanului Donald Trump.

UPDATE 07:13 - ALEGERI SUA. Hillary Clinton a câştigat alegerile în prima localitate care a votat în SUA

Hillary Clinton a câştigat marţi în prima localitate care a votat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, Dixville Notch, din New Hampshire.

Clinton a obţinut patru voturi, iar Donald Trump a obţinut două.

Locuitorii din Dixville Notch, New Hampshire, sunt primii care votează în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Prin tradiţie, persoanele cu drept de vot se strâng la miezul nopţii şi votează. Rezultatele sunt anunţate câteva minute mai târziu.

Anul acesta au fost înregistrate opt persoane să voteze, cu una mai multe decât de obicei. Nancy De Palma, care lucrează în localitate, s-a înregistrat cu numai câteva minute înainte de deschiderea urnelor.

Distanţa în sondaje s-a redus în ultimele zile, însă Clinton este considerată în continuare favorită şi este creditată cu cele mai mari şanse să obţină votul a 270 din cei 538 de electori, de care are nevoie pentru învinge în scrutinul prezidenţial.

Ea deţine un avans de două puncte procentuale în faţa lui Trump, potrivit unei medii a scorurilor obţinute în cele mai importante sondaje de opinie la nivel naţional.

Lupta este stânsă şi în statele-cheie, însă democrata are de obţinut un număr mai mic de victorii în aceste state-cheie decât Trump pentru a deveni prima preşedintă din istoria americană.

Hillary Clinton şi Donald Trump au tras ultimele "cartuşe" luni, în mitinguri în care au încercat să-i convingă pe indecişi, în ultima zi a unei campanii prezidenţiale de o violenţă fără precedent şi al cărei rezultat, cu o zi înainte de scrutin, rămânea foarte nesigur, relatează Reuters.

Anchete de opinie o creditau pe candidata democrată cu un uşor avans, însă fosta Prima Doamnă ştie că nu poate să lase garda jos în faţa unui Donald Trump care a elecrizat dezbateri şi a dezvăluit, prin stilul său agresiv, o disensiune profundă, până acum subiacentă, în naţiunea americană.

Cu doar câteva ore înainte de "Election Day", un sondaj Economist-YouGov o credita cu un avans de patru puncte procentuale pe candidata democrată, cu 45% din intenţiile de vot, în timp ce proiectul Reuters/State of the Nation îi atribuia 303 mari electori probabili lui Hillary Clinton şi 235 lui Donald Trump.

Pentru a-i succede lui Barack Obama în fotoliul de la Casa Albă, unul dintre ei are nevoie de cel puţin 270 de mari electori.

Şansele lui Trump vor depinde de rezultatul pe care-l va obţine în Florida, North Carolina, Ohio şi Michigan - unde sondajele îi plasează pe cei doi candidaţi cot la cot -, dar şi în Pennsylvania - unde Clinton este creditată cu un avans de trei puncre procentuale. Pentru a obţine victoria, este necesar ca Trump să iasă învingător în toate aceste state.

În cazul în care Trump pierde în două dintre statele Florida, Michigan şi Pennsylvania, Clinton practic va câştiga alegerile.

Hillary Clinton şi Donald Trump şi-au programat mitingurile de luni conştienţi de necesitatea de a-şi face campanie până la capăt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.