Barack Obama i-a predat luni noapte ştafeta lui Hillary Clinton, într-un apel emoţionant către electorat să o voteze la Casa Albă, la un miting electoral la care au luat parte zeci de mii de oameni, ce a avut loc la Philadelphia, locul unde s-a născut democraţia americană, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi preşedinţia sa se va încheia abia pe 20 ianuarie, când va fi învestit în funcţie noul şef al statului, mitingurile electorale la care a luat parte Obama în ultimele zile, pentru a o susţine pe Hillary Clinton, au reprezentat, practic, un turneu de adio în ţară. În timp ce a traversat Michiganul, New Hampshire şi Pennsylvania, el s-a lăsat pradă nostalgiei, a povestit întâmplări din trecut şi chiar a plâns, în timp ce a mulţumit naţiunii pentru că i-a dat o şansă unui “tip slab cu un nume ciudat”.

El a spus că a fost întrebat recent dacă speranţa care a definit campania sa a supravieţuit ultimilor opt ani dificili.

“Răspunsul este da”, a spus Obama pe Independence Mall, în apropiere de Liberty Bell. El a spus că încă mai crede, “şi aceasta datorită vouă”.

“În scrisorile pe care mi le-aţi scris, în lacrimile pe care le-aţi vărsat pentru cineva drag, am văzut iar şi iar bunătatea, puterea şi inima voastră”, a spus Obama.

Apoi, soţii Obama şi Clinton s-au îmbrăţişat pe scenă: ultimul preşedinte democrat şi ce actual; primul preşedinte de culoare şi femeia care, marţi, ar putea distruge încă o barieră istorică.

Michelle Obama, ale cărei discursuri viscerale au impresionat numeroşi americani pe parcursul campaniei, a vorbit despre ocazia de unitate, care contrastează cu viziunea republicanului Donald Trump.

Prima Doamnă s-a declarat impresionată de o ţară unde “o fată ca mine, din South Side Chicago, al cărei stră-stră-bunic a fost sclav, poate merge la cele mai bune universităţi din lume”, “unde fiul de culoare al unei mame singure din Hawaii şi fiul unei mame singure din Hope, Arkansas, pot ajunge la casa Albă”.

„Vă mulţumim pentru că ne-aţi primit în comunităţile voastre, pentru că ne-aţi dat o şansă, fie că sunteţi de acord cu politica noastră sau nu”, a spus Michelle Obama în mesajul său de adio pentru ţară. Ea a precizat că eforturile pentru o victorie a lui Clinton au fost, “poate, ultimul şi cel mai important lucru pe care îl pot face pentru ţara mea, ca Primă Doamnă”.

Relaţiile dintre cele două familii nu au fost întotdeauna astfel. În 2008, când Obama a înfrânt-o pe Clinton în alegerile primare, cei doi democraţi se aflau într-o rivalitate înverşunată. Lucrurile au început să se amelioreze abia când Obama a numit-o pe Clinton secretar de stat.

Aproape un deceniu mai târziu, soţii Obama au nevoie de Clinton la fel de mult pe cât Clinton are nevoie de ei, pentru ca moştenirea lor la Casa Albă să nu fie distrusă de Donald Trump. De altfel, preşedintele le-a spus suţinătorilor săi, mai devreme, în Ann Arbour (Michigan), că toate realizările sale “sunt aruncate pe fereastră, dacă nu vom câştiga mâine (marţi – n.r.)”.

Şi Clinton a rememorat luni seară luptele grele care au adus-o în această etapă.

“Regret profund cât de furios a devenit tonul campaniei”, a spus Clinton, fără a-l numi pe Trumă.

Participanţii la miting nu au lăsat să treacă neobservat faptul că democrata şi-a rostit discursul de la tribuna cu sigiliul prezidenţial, instalat pentru Obama.

Soţii Obama sunt profund conştienţi că, indiferent dacă Hillary Clinton câştigă sau nu marţi, epoca lor se încheie – o realitate punctată de insistenţa cu care atât preşedintele, cât şi Prima Doamnă au insistat că niciunul dintre ei nu va mai candida vreodată pentru vreo funcţie.

Ca dar de despărţire, Obama i-a oferit fostei sale şefe a diplomaţiei mantra sa de campanie – “Înflăcărat, pregătit de start”. El a povestit în New Hamsphire că sloganul a fost inventat de un susţinător pe care nu l-a întâlnit niciodată şi care a luat parte la un eveniment obscur în urmă cu opt ani, în Carolina de Sud.

“Arată că o voce poate schimba o sală, apoi un oraş, un stat şi o naţiune. Iar dacă poate schimba o naţiune, poate schimba lumea”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.