Oamenii de ştiinţă au găsit o metodă prin care pot măsura tensiunea urmărind figura pacientului pe video.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă de cercetare compusă din specialişti din Canada şi China a publicat detaliile unei cercetări în urma căreia a fost realizată o metodologie de măsurare a tensiunii arteriale pe baza unei banale filmări a pacientului.

Pentru că pielea facială este translucentă, senzorii optici de pe un smartphone pot captura lumina roşie reflectată de hemoglobina de sub piele.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Folosind ceea ce oamenii de ştiinţă au numit imagistică optică transdermică, aceştia au putut vizualiza şi măsura modificările din circulaţie a sângelui.

Pentru acest studiu s-a apelat la 1.328 de voluntari, care s-au filmat cu camera frontală a smartphone-ului vreme de două minute.

Astfel, s-au putut măsura trei tipuri de tensiune arterială cu o precizie de 95%.

A fost dezvoltată chiar şi o aplicaţie, numită Anura, care pe baza unui video selfie de 30 de secunde poate măsura ritmul cardiac de repaus şi nivelul de stres. Printr-un update viitor, aplicaţia va putea măsura şi tensiunea arterială.

Cercetătorii recunosc că au nevoie să continuie studiul până când metoda să poată fi folosită pe scară largă. O limitare vine din faptul că voluntarii au fost doar de origine Asiatică şi Europeană, iar tehnologia nu a fost testată şi cu oameni de culoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.