Space X, compania miliardarului Elon Musk, a lansat luni, din California, o rachetă Falcon 9 cu 64 de sateliţi mici la bord, pe orbita joasă din jurul Pământului, compania numind operaţiunea cea mai amplă misiune ”rideshare” efectuată vreodată de o rachetă din Statele Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea, numită SSO-A, a marcat şi al treilea voiaj în spaţiu pentru aceeaşi rachetă Falcon 9, o altă premieră pentru tehnologia SpaceX care permite reutilizarea rachetelor.

Falcon 9 a decolat de la Baza Aeriană Vandenberg din California la ora locală 10:34 a.m. (18:34 GMT) având la bord sateliţi proveniţi de la 34 de companii, agenţii guvernamentale şi universităţi.

SpaceX a arătat că misiunea a fost ”una dintre cele mai complexe şi dificile iniţiative” pentru startup-ul Spaceflight, compania de rideshare care a asigurat lansarea pentru fiecare producător de sateliţi.

Misiunea a avut loc la câteva zile după ce India a lansat o rachetă cu 31 de sateliţi la bord.

După lansare, propulsorul Falcon 9 a revenit pe Pământ conform planificării, aterizând pe o navă, în ragul coastei de sud a Californiei, potrivit unei înregistrări video a zborului.

Cu toate acestea, modulul sarcinii utile al Falcon 9, care a protejat sateliţii în timpul lansării, a ratat aterizarea şi a ajuns în ocean.

”Modulul a ratat plasa de siguranţă şi a ajuns uşor în apă. Planul este să îl uscăm şi să îl lansăm din nou. O mică baie nu face niciun rău”, a scris Musk pe Twitter, care este şi directorul general al producătorului de automobile electrice Tesla.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.