O zi unică la Cluj-Napoca, sâmbătă, când au avut loc finalele primei ediţii a Jr. NBA League Romania, cu participarea a 400 de copii care au reprezentat fiecare echipă din NBA pe durata a două luni. Ghiţă Mureşan a venit special de la Washington, pentru a fi prezent la finalele competiţiei şi s-a declarat încântat de atmosfera creată de echipele de pitici, de părinţii lor, de profesorii-antrenori, care au făcut voluntariat şi, mai ales de bucuria existentă în BT Arena, unde în 2017 jucau 11 vedete din NBA la EuroBasket.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emoţii maxime sâmbătă, la BT Arena din Cluj-Napoca, unde au avut loc finalele primei ediţii a Jr. NBA League Romania, în aceeaşi sală unde în toamna anului 2017 jucau 11 vedete din NBA la EuroBasket. Au fost ţipete de bucurie, dar şi lacrimi, pentru că la 10-11 ani emoţiile sunt mult mai intense şi nedisimulate, în prezenţa a peste 3.000 de fani de toate vârstele.

Copiii câştigători ai Jr. NBA League Romania au fost recompensaţi cu medalii şi inele de campioni, exact ca în celebra ligă nord-americană, şi au dat frâu tuturor emoţiilor la ceremonia de premiere. Ei, dar mai ales părinţii. Lacrimile au curs de ambele părţi ale finaliştilor, în cadrul ceremoniei care a respectat pas cu pas protocolul din NBA.

FOTO: ASJB Cluj
FOTO: ASJB Cluj

Prima câştigătoare a Jr. NBA League Romania este San Antonio Spurs (Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”), după finala cu echipa Indiana Pacers (Liceul Teoretic ”Lucian Blaga), scor 19-17, după prelungiri. În finala mică: Washington Wizzards (Şcoala ”Octavian Goga”) - Houston Rockets (tot de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”), scor 20-12.

În calitate de ambasador al NBA, dar şi de vicepreşedinte al FR Baschet, se află la Cluj-Napoca şi Ghiţă Mureşan, singurul român care a evoluat în liga nord-americană.

A fost asaltat, ca de obicei, pentru autografe, fotografii, iar copiii şi părinţii lor s-au arătat încântaţi.

”Cel mai important este pentru copii, pentru şcoli şi profesori. Ce îmi place cel mai mult sunt antrenorii de la şcoli, care sunt voluntari, ce dragoste arată pentru copii şi baschet. Atmosfera creată de părinţi şi copii, bucuria aceasta e unică. Talentul copiilor este extraordinar. Trebuie felicitaţi Horia Păun, preşedintele FR Baschet, şi Mircea Cristescu, de la U, fără ei, nu se putea întâmpla acest minunat eveniment. Să nu uităm că, în prezent, în România, baschetul e singurul sport pentru clasa a IV-a în şcoli şi sper ca în 2-3 ani să fie în toată ţara. Copiii sunt viitorul nostru, iar în această ligă nu contează cine câştigă sau pierde, ci faptul că sunt aici şi joacă baschet. Prin baschet, ne dorim să aducem copiii cât mai aproape de şcoală, pentru că învăţătura e foarte importantă. Nu contează ce sport faci, ci să existe bucuria practicării lui şi să înţelegem că sportul uneşte”, a declarat Ghiţă Mureşan, pentru News.ro.

FOTO: ASJB Cluj
FOTO: ASJB Cluj

Big Ghiţă s-a declarat emoţionat de atmosfera găsită la Cluj şi insistă în a spune că baschetul uneşte copiii cu colegii de şcoală, cu învăţătura, cu părinţii şi astfel creează o energie unică.

”Sunt emoţionat, dar energia din sală e mai mare decât ce simt eu. Orice e în baschet în Cluj sau în România e o mare performanţă pentru mine. Mă bucur că aceşti copii au o şansă să se distreze, să-şi facă prieteni, să fie mândri că îşi reprezintă şcoala sau că sunt încurajaţi de colegi, profesori, părinţi. Baschetul oriunde are succes, e un sport pe care, şi dacă nu-l cunoşti, te prinde. E spectacol, nu e doar sport. M-a emoţionat ce frumos joacă aceşti copii, implicarea profesorilor şi câtă inimă pun. Asta înseamnă baschetul, poate e şi NBA, dar e baschet pur, această bucurie, această iubire de baschet, de şcoală şi de părinţi. De a crea un întreg, o energie unică”, a mai spus Big Ghiţă, care s-a bucurat ca un copil la finalele de sâmbătă, de la BT Arena.

El l-a avut invitat, printre alţii, la finalele de la Cluj-Napoca şi pe celebrul Panagiotis Fasoulas, o emblemă a baschetului grec.

”Este incredibil ce văd aici. Mă bucur mult că fac parte din acest spectacol”, a spus Fasoulas.

La rândul său, preşedintele FR Baschet, Horia Păun, consideră că această competiţie trebuie extinsă la nivel naţional după succesul primei ediţii, de la Cluj-Napoca.

”Proiectul este deja materializat, a durat vreo două luni, iar astăzi e ziua finalelor. Mă bucur că sala e plină, văd zâmbete, copii şi părinţi fericiţi. Lumea ar trebui să se obişnuiască cu astfel de evenimente, care promovează baschetul. Am avut 400 de copii în această competiţie de la 30 de şcoli generale, iar oferta noastră e simplă – Sport împotriva tehnologiei! Şi părinţii trebuie să înţeleagă că sportul face parte din educaţie, să luăm copiii din faţa TV, a tabletelor etc, şi să-i aducem la sport, orice sport. Această ligă a avut mare succes, în contractul bugetat cu NBA a fost doar ea în prezent, dar ne gândim, la ce succes are, să ne extindem spre restul ţării. A fost ales Clujul, pentru această sală bijuterie, unde anul trecut jucau vedete din NBA la Eurobasket, iar acum joacă aceşti copii minunaţi şi emoţionaţi. Trebuie să promovăm, pentru că are succes”, a declarat Horia Păun, preşedintele FR Baschet, partener al NBA, pentru organizarea NBA Junior Romania.

Mircea Cristescu, conducătorul U BT Cluj, care a coordonat organizarea primei ediţii a Jr. NBA League Romania, a anunţat că această competiţie va continua în fiecare an la Cluj-Napoca şi se doreşte extinderea sa la nivel naţional.

”Noi am început cu o singură ligă, cea de acum, dar sunt ţări care au 10-13 ligi şi asta ne dorim şi noi. Să extindem totul la nivel naţional”, a spus Cristescu.

Copii cu vârste de 10-11 ani de la 30 de şcoli şi licee din Cluj-Napoca au participat,  începând din 15 octombrie, în Liga şcolară Junior NBA Romania, printr-un parteneriat între FR Baschet şi Liga profesionistă nord-americană.

FOTO: ASJB Cluj
FOTO: ASJB Cluj

Liga Jr. NBA Romania s-a desfăşurat între şcolile generale din Cluj-Napoca, fiecare echipă din NBA având reprezentare în competiţie. Toţi copiii au primit tricouri personalizate ale formaţiilor din NBA pentru meciuri.

După modelul NBA, echipele au jucat în două conferinţe (Est şi Vest) şi şase divizii, cu primele opt echipe din fiecare conferinta calificate în play-off. Apoi, primele două echipe din fiecare conferinţă au disputant finalele ligii pentru a determina prima campioană a Jr. NBA League Romania.

Jr. NBA, programul global de baschet pentru tineri, băieţi şi fete, transmite abilităţile de bază, precum şi valorile de bază ale jocului de baschet la nivel local, în efortul de a contribui la creşterea şi îmbunătăţirea experienţei baschetbalistice.

În sezonul 2017-2018 au fost angrenaţi în această ligă, la nivel global, peste 26 de milioane de tineri din 71 de ţări, prin organizarea de tabere, concursuri, meciuri şi evenimente.

Organizatorii evenimentului sunt NBA, FR Baschet, prin Asociaţia Judeţeană de Baschet Cluj, iar partenerii sunt Banca Transilvania, Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca şi Inspectoratul Judeţean Cluj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.