Preşedintele federaţiei franceze a sporturilor de iarnă, Didier Gailhaguet, a demisionat, sâmbătă, în urma scandalului de viol în care este implicat antrenorul de patinaj Gilles Beyer, informează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

"De dragul unei simple calmări, am luat cu înţelepciune, cu demnitate şi fără nicio amărăciune în faţa acestei nedreptăţi, cu capul ridicat, decizia de a demisiona", a spus el.

La începutul aceste săptămâni, ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, i-a cerut demisia lui Gailhaguet, însă el a refuzat să răspundă acestor "ukazî" (decrete ale ţarului).

El a criticat-o din nou pe Roxana Mărăcineanu, pe care o acuză de faptul că este în căutarea unor "victime de sacrificiu".

Gailhaguet va fi înlocuit ca interimar de Maryvonne del Torchio, preşedintele Consiliului federal, până la următoarele alegeri, care vor avea loc probabil până în iunie.

În cartea “Un si long silence”, Sarah Abitbol, de zece ori campioană a Franţei la patinaj artistic în proba de perechi, a susţinut că a fost violată de antrenorul său, Gilles Beyer, în perioada 1990-1992. Fosta sportivă, acum în vârstă de 44 de ani, a spus că a fost violată de Beyer de mai multe ori în adolescenţă, când avea 15 ani.

Într-un material anchetă al L’Equipe despre abuzurile sexuale din patinajul artistic, a fost prezentat şi cazul fostei patinatoare Helene Godard, care spune că a fost violată de Gilles Beyer când era minoră şi se antrena la Insep, în anii ’70.

Aceste cazuri s-au prescris, însă, marţi, parchetul din Paris a anunţat deschiderea unei anchete pentru viol şi agresiune sexuală asupra minorelor de către o persoană care are autoritate asupra victimei.

Totuşi, "nu există plângeri în acest moment împotriva lui Gille Beyer", a precizat o sursă judiciară.

Acest lucru nu împiedică însă parchetul să se autosesizeze după acuzaţii publice.

Beyer a fost suspendat de clubul la care activa, Français Volants, gruparea condusă de fratele său, Alain.

Gilles Beyer a precizat că se pune la dispoziţia justiţiei.

"Gilles Beyer îşi rezervă declaraţiile pentru justiţie, la dispoziţia căreia se pune", a declarat avocatul antrenorului, Thibault de Montbrial.

Sarah Abitbol nu va depune plângere împotriva fostului ei antrenor, pe care îl acuză de viol.

"Actele de viol comise asupra doamnei Sarah Abitbo, între 1990 şi 1992, de câtre antrenorul ei, persoană care a avut autoritate asupra victimei, sunt prescrise. Prin urmare, ea nu va depune plângere", se arată într-un comunicat al avocaţilor fostei sportive, Jean-Luc Chetboun şi Isabelle Burlacot-Hunsinger.

Aceste precizări au venit după ce ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, a declarat, marţi, pentru Franceinfo, că i-a propus această soluţie fostei campioane. "Deja intenţionează să o facă" şi "ea va depune plângere", a spus ministrul, într-un apel către victimele din toate sporturile să semnaleze cazuri similare.

De asemenea, mama unei alte patinoatoare îl acuză pe Beyer de hărţuire sexuală şi şantaj, în 2017 şi 2018.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.