La aproape un an şi jumătate de la depunerea unei plângeri împotriva preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, Michel Platini a aflat miercuri că parchetul din Paris a transferat cazul către justiţia elveţiană. relatează L'Equipe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

A trecut puţin peste un an de când Michel Platini, fostul preşedinte al UEFA, a anunţat că a depus o plângere împotriva lui Gianni Infantino, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) din 2016, în faţa justiţiei franceze. Autorităţile franceze au reacţionat: au decis să transmită plângerea ca "denunţ oficial" către autorităţile judiciare elveţiene, potrivit fostului oficial francez.

Într-un comunicat de presă, triplul câştigător al Balonului de Aur (1983, 1984, 1985) şi-a exprimat miercuri nemulţumirea faţă de această decizie a parchetului din Paris. Platini depusese o plângere la 17 noiembrie 2021 pentru "trafic de influenţă" împotriva lui Gianni Infantino şi pentru "complicitate la trafic de influenţă" împotriva lui Marco Villiger, fostul secretar al FIFA. Procurorul general a preferat să trimită dosarul în Elveţia, argumentând că acuzaţiile se referă la "fapte comise în Elveţia de către cetăţeni elveţieni".

Platini denunţă o "conspiraţie"

Această decizie de a transfera plângerea mea este scandaloasă", a precizat Platini într-un comunicat. "Ştiu că Elveţia nu va investiga: prima mea plângere depusă în Elveţia a fost închisă fără un singur act de anchetă [...]. Mă aştept ca Franţa să mă apere în cele din urmă". El îl acuză în special pe şeful forului fotbalistic mondial că i-a îngrădit accesul la preşedinţia FIFA, alertând parchetul elveţian în legătură cu o plată suspectă (1,8 milioane de euro) făcută de organismul internaţional. Fostul internaţional francez a fost achitat în iulie 2022 în acest caz în care a fost implicat şi fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, la Bellinzona, în Elveţia.

Acum, justiţia elveţiană trebuie să decidă dacă va da curs sau nu plângerii depuse de francez împotriva lui Infantino. Preşedintele FIFA se confruntă deja cu o procedură penală pentru "denunţ calomnios", deschisă în martie 2023, când a fost reales pentru un nou mandat de patru ani. Cu toate acestea, Michel Platini nu pare foarte încrezător că cererea sa va fi soluţionată, întrucât în comunicatul său de presă vrea "să ştie cine sunt responsabilii acestei conspiraţii".


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.