Rugbistul australian Israel Folau, dat afară de la naţională şi de la echipa lui de club pentru comentarii homofobe, va reveni în sportul cu balonul oval şi va evolua pentru Tonga, într-o competiţie de rugby în 13.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Sunt recunoscător pentru că am oportunitatea de a-l reprezenta pe Dumnezeu, de a-mi reprezenta familia şi de a reprezenta poporul din Tonga", a declarat Folau, potrivit New Zeeland Herald.

Folau şi fratele său John vor juca pentru echipa naţională de rugby în 13 a statului Tonga în Oceania Cup, la meciurile cu Marea Britanie, din 26 octombrie şi cu Australia, din 2 noiembrie.

Deocamdată, Rugby League International Federation (RLIF), organismul care patronează rugbiul în 13, nu a confirmat faptul că Folau va avea drept de joc.

Presa engleză ridică unele semne de îndoială cu privire la acest acord. Potrivit The Guardian, preşedintele Comisiei australiene a Rugby League (rugby în 13), Peter Beattie, i-a interzis lui Folau accesul în acest sport. Iar Beattie este şi vicepreşedinte al RLIF.

"Poziţia noastră cu privire la Israel Folau este aceeaşi. Suntem un sport cuprinzător cu respect pentru toţi. Postările lui Israel de pe reţelele de socializare sunt împotriva a ceea ce reprezintă jocul nostru. În aceste condiţii, el nu va fi luat în considerare pentru înregistrare. Ceea ce Israel a ales să facă în legătură cu postările de pe reţelele de socializare şi cu credinţa lui reprezintă o problemă personală", a declarat Beattie, în iunie.

În luna aprilie, federaţia australiană, Rugby Australia (rugby în 15), i-a reziliat contractul de jucător profesionist lui Israel Folau, după afirmaţiile homofobe făcute de acesta pe reţelele de socializare. "Beţivii, homosexualii, adulterii, mincinoşii, curvarii, hoţii, ateii, idolatrii, iadul vă aşteaptă. Căiţi-vă! Numai Iisus vă poate ajuta", a scris cel mai cunoscut şi cel mai bine plătit rugbist australian, creştin fundamentalist, pe Instagram.

După ce Rugby Australia şi clubul său, New South Wales Waratahs, l-au ameninţat că îi vor rezilia contractul, sportivul a precizat că nu regretă afirmaţiile şi că, dacă aşa vrea Dumnezeu, va pune capăt carierei de rugbist profesionist.

Din acest motiv, contractul lui Folau a fost reziliat în cele din urmă.

Israel Folau avea un contract valabil până în 2022 cu Rugby Australia şi cu clubul său, în valoare de multe milioane de dolari anual. Sportivul a evoluat de 73 de ori în echipa naţională şi ar fi urmat să participe la Cupa Mondială din Japonia.

Ulterior, Folau a dat în judecată federaţia australiană (Rugby Australia) şi clubul NSW Waratahs, pentru că i-au reziliat contractul de sportiv profesionist.

În plângerea formulată la Curtea federală australiană, Folau cere despăgubiri de 10 milioane de dolari australieni (aproxiamtiv 6,1 milioane de euro) şi permisiunea de a-şi duce mai departe contractul de rugbist profesionist.

Sportivul acuză Rugby Australia şi clubul NSW Waratahs de discriminare, considerând că rezilierea înţelegerii a fost făcută din cauza convingerilor sale religioase.

Procesul va avea loc la 4 februarie 2020. Înainte de proces va avea loc o mediere, la 13 decembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.