„Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de probleme financiare”, este sloganul pe care Guvernul PSD-PNL, în frunte cu premierul Ciolacu, l-au livrat românilor la începutul anului 2024, au transmis reprezentanţii USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realitatea este cu totul alta şi o simt pe propria piele atât pacienţii, cât şi managerii de spital şi cadrele medicale. De la începutul anului şi până acum, sistemul sanitar este într-o criză continuă, care se accentuează de la o zi la alta. Iar ministrul Rafila este menţinut în funcţie, în ciuda erorilor şi gafelor succesive pe care le face, de un premier depăşit total de problemele din societate. Probleme pe care tot el le-a provocat, mai precizează USR, în comunicatul de presă.

Angajaţii din sistemul sanitar protestează, din nou, în stradă şi ameninţă cu grevă generală dacă nu le sunt acceptate revendicările, printre care majorarea sumelor acordate pentru gărzi, plătite la nivelul anului 2018. La rândul lor, medicii de familie şi medicii specialişti din ambulator sunt pregătiţi să pună lacăt cabinetelor dacă CNAS şi Guvernul nu renunţă definitiv la intenţia de a tăia din sumele alocate medicinei primare. Toate acestea suprapuse peste un deficit de medici, asistenţi şi personal medical auxiliar de peste 20.000 de oameni, ceea ce poate duce la închiderea unor secţii sau camere de gardă.

„Rafila şi Ciolacu au minţit că bugetul Ministerului Sănătăţii este mai mare anul acesta. În realitate, spitalele se târâie de pe o zi pe alta să supravieţuiască, pacienţii de la Institutul Oncologic din Bucureşti au ieşit în stradă, acum două zile, pentru că nu mai găsesc medicamente esenţiale pentru supravieţuire. Tot sistemul sanitar românesc este ameninţat de faliment sub guvernarea criminală PSD-PNL, care este preocupată să întreţină sistemul de speciali şi privilegiile acestora”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, conform sursei citate.

„PSD şi PNL s-au lăudat că au dat Sănătăţii un buget pe 2024 mai mare cu 40%, dar creşterea nu se vede deloc, ba din contră: au vrut să taie de la medicii de familie şi de la medicii din ambulator; gărzile sunt plătite la nivelul de acum cinci ani, spitalele nu au bani să funcţioneze, au blocat angajările în spitale. Încă sunt datorii spre furnizori pentru anul 2023. Bugetul Casei Naţionale de Asigurări e cu doar 5% mai mare comparativ cu cel din 2023, care a avut un deficit de peste 10%. În fapt, Ciolacu, Rafila, Boloş şi compania au tăiat de la Sănătate şi oamenii ştiu asta. Implementarea investiţiilor din PNRR este în aer, la fel Planul contra Cancerului, nicio cupă de pământ nu a fost săpată pentru spitalele regionale”, a afirmat şi Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

Asistentele medicale, infirmierele şi brancardierii din sistemul sanitar ies în stradă nu doar pentru că au salarii foarte mici, ci şi din cauza condiţiilor de muncă precare. Cu toate acestea, Rafila a tăiat 740 de milioane de euro din banii alocaţi de USR prin PNRR pentru construirea de spitale noi.

„Tăierea finanţării pentru noi spitale este o crimă cu premeditare cu consecinţe imposibil de calculat pentru pacienţi şi personalul medico-sanitar, obligaţi să suporte condiţii groaznice în zeci de spitale insalubre. Iar criza se adânceşte din cauza minciunii repetate venite din partea lui Rafila şi a lui Ciolacu că au deblocat posturile deficitare din sistemul sanitar. În realitate, de exemplu, la Institutul Inimii sau la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca sunt blocate posturile pentru zeci de asistente şi infirmiere. Ce înseamnă asta? Inclusiv pacienţi externaţi cu escare groaznice care devin porţi de intrare pentru bacterii nosocomiale multirezistente. Cum crede Rafila că poate să îngrijească pacienţii corespunzător o infirmieră care are grijă de 20 de de bolnavi imobilizaţi la pat?”, mai spune Emanuel Ungureanu.

USR reia solicitarea pentru premierul Ciolacu să-l trimită acasă, cât mai curând, pe ministrul Alexandru Rafila, înainte ca întreg sistemul sanitar să intre în colaps din cauza incompentenţei acestuia, dublată de nepăsarea coaliţiei patronate de Klaus Iohannis, care nu ştie decât să apere interesele specialilor şi ale camarilei de partid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.