Râul prut a depăşit, la intrarea în ţară, cota de inundaţie cu 5 centimetri, tendinţa fiind de creştere. Populaţia din zonă a fost avertizată să nu deruleze activităţi în zonele inundabile şi în lunca Prutului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: ISU Botoşani a anunţat că, la ora 22.00, râul Prut măsura la staţia hidrometrică Oroftiana 500 de centimetri şi creşte în continuare, după ce în Ucraina a plouat abudent. 

Hidrologii anunţă că ”urmare a propagӑrii viiturilor formate în bazinul superior al Prutului, amonte de intrarea în ţarӑ, se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râul Prut – sector amonte Acumularea Stânca Costeşti, judeţul Botoşani”. 

”Pe baza informaţiilor actuale, se estimează că la staţia hidrometrică Oroftiana pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 610 - 630 cm (cu 140 – 160 cm peste COTA DE IUNDAŢIE), iar la staţia hidrometrică Rădăuţi Prut pe râul Prut se va înregistra un nivel maxim de 420-430 cm (cu 10 - 20 cm peste COTA DE INUNDAŢIE)”, au transmis hidrologii.
 
Cotele istorice au fost înregistrate în 2008, când, la Oroftiana, Prutul a avut 720 de centimetri, iar la Rădăuţi Prut a avut 11,5 metri. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoşani, râul Prut, la intrarea în ţară, a depăşit cota de inundaţie cu 5 cm. Astfel, la ora 21.00, la Oroftiana, râul Prut măsură 475 cm”, a transmis, duminică seară, ISU Botoşani.

Sursa citată a precizat că tendinţa este de creştere, dar la aceasta cotă, nu există riscul ca gospodăriile populaţiei să fie afectate.

”Încă din cursul zilei de duminică, populaţia a fost avertizată să nu desfăşoare activităţi în zonele inundabile şi în lunca Prutului. Totodată, persoanele care desfăşoară activităţi economice în Lunca Prutului (balastiere şi stâni) au fost anunţate sa evacueze zona”, au mai transmis pompierii.

Două echipaje ale  ISU Botoşani sunt în teren şi monitorizează situaţia.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.