Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre care asigură cadrul legislativ pentru extinderea programului „Masă sănătoasă” la 1.000 de unităţi de învăţământ, în acest an. Bugetul alocat pentru Programul Naţional „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei, programul se adresează preşcolarilor şi elevilor prezenţi la activităţile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului şcolar, şi implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Programul Naţional ”Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educaţie a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentaţii sănătoase care să susţină învăţarea, prin crearea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socio-emoţional şi întărirea stării de bine a elevului şi adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste şi în contexte diferite.

În vederea asigurării continuităţii intervenţiei acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin HG nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul Naţional ”Masă sănătoasă” pentru anul calendaristic în curs.

Unităţile administrativ teritoriale cu unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar (aceste unităţi de învăţământ fiind incluse de drept în lista aferentă anului 2024) pot începe procedurile de implementare a Programului Naţional ”Masă Sănătoasă” pentru acest an.

Conform sursei citate, finanţarea PNMS se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Sumele prevăzute pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute, în următoarele situaţii:

a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută în HG;

b) creşterea, în perioada aplicării Programului naţional “Masă sănătoasă”, a numărului de preşcolari/elevi beneficiari din unităţile de învăţământ.

Bugetul alocat pentru Programul Naţional „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preşcolarilor şi elevilor din maximum 1.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, aşa cum este prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2023.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „A fost aprobată o hotărâre de Guvern privind extinderea Programului naţional Masă sănătoasă. Ştiţi că a fost aplicat cu titlul de proiect pilot pentru 450 de unităţi de învăţământ în anul precedent şi planul este ca în acest an Programul Masă sănătoasă să fie extins la 1.000 de unităţi de învăţământ. Astăzi a fost creat cadrul legislativ pentru această extindere în anul în curs”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat, în debutul reuniunii Guvernului, că pe lângă crearea acestui cadru legislativ necesar continuării Programului naţional „Masă sănătoasă” în şcoli şi în acest an, a înţeles că şi procedura privind tichetele educaţionale de 500 de lei a fost finalizată. Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinţi şi folosite pentru cumpărarea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală, a adăugat şeful Executivului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.