Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menţinute în plată. Guvernul a aprobat menţinerea în plată, la acelaşi nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire şi suplimentului pentru energie pentru perioada rămasă din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, beneficiază de acest ajutor circa 800.000 de gospodării, la nivel naţional, precizează Guvernul, într-un comunicat de presă.

Astfel, Executivul a decis ca la stabilirea drepturilor la aceste forme de sprijin să nu fie luate în calcul majorările drepturilor de pensie şi ale drepturilor salariale intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Aceste majorări – cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv cu 5% a salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice, faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 – ar fi pus o parte dintre persoanele din categoria consumatorilor vulnerabili de energie în situaţia de a le înceta dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie sau de a le primi în cuantumuri mai mici decât cele primite anterior, cu riscul de a nu-şi mai putea plăti facturile.

Măsura de exceptare a majorărilor de drepturi de pensie şi salariale intervenite de la 1 ianuarie la stabilirea dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi la suplimentul pentru energie se aplică pentru perioada rămasă din acest sezon rece, iar în situaţia în care furnizorii de energie termică, gaze naturale şi energie electrică au stabilit deja debite, acestea se vor scuti la plată prin emiterea unei noi decizii a directorului executiv al agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială, mai spune Guvernul, în documentul de presă.

Cererile soluţionate în toamna anului 2023, cu precădere cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziţionării de material lemnos, sunt menţinute în plată, în aceleaşi condiţii, şi în primăvara anului 2024, mai arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Prin urmare, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire şi a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanţii care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire şi a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern şi pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite şi/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne şi/sau alte materiale solide ori petroliere.

Totodată, va fi aplicată scutirea de la plata debitelor, în situaţia în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană/a municipiului Bucureşti.

„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încalzire şi a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor şi a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectaţi în condiţiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecţie”, a declarat ministra Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.