Aproximativ 3.000 de poliţişti au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, cerând salarii mai mari. Mitingul - la care au participat poliţişti din mai multe judeţe - a început în jurul orei 9.00, în faţa Ministerului Afacerilor Interne, iar de acolo protestatarii au plecat în marş până la sediul Guvernului. Liderii sindicali ai poliţiştilor, care au fost la negocieri lcu ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anunţat, la finalul discuţiilor, că nu s-a ajuns la niciun rezultat, însă discuţiile vor continua luni, fiind luate în calcul amendamente la OUG 9, privind majorarea unor sporuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 17:08 - MAI: Carmen Dan se va întâlni şi luni cu sindicatele din Poliţie pentru amendamente la OUG 9

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va avea luni o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din Poliţie, pentru a stabili împreună două propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, anunţă Ministerul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Daniela Pescaru s-au întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor, care au protestat în faţa sediului MAI şi în faţa Guvernului.

Conform unui comunicat dat publicităţii de MAI la finalul întâlnirii, Carmen Dan a reiterat angajamentul de a găsi o soluţie echitabilă la revendicările salariale ale personalului MAI: “Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis”.

”Cunoaştem discrepanţele, care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate, şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate. 

UPDATE 16:50 - Mitingul poliţiştilor s-a încheiat. Liderii sindicali, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor de la Guvern: "Au cerut îngăduinţă, dar nu este loc pentru aşa ceva"

Liderii sindicali ai poliţiştilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anunţat, la finalul discuţiilor, că nu s-a ajuns la niciun rezultat, susţinând că cei doi miniştri au spus că nu sunt bani şi "au cerut îngăduinţă, dar nu este loc pentru aşa ceva". Mitingul poliţiştilor, care a început în jurul orei 9.00, s-a încheiat.

La discuţiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

La finalul discuţiilor, liderii sindicali au spus că nu s-a ajuns la niciun rezultat, în condiţiile în care cei doi miniştri le-au transmis că nu sunt banii şi au cerut îngăduinţă.

"Am avut o discuţie la Guvern, deşi puteam să o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne şi cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicările care erau transmise de o săptămană. Ne-au spus că au primit revendicările ieri, iar pe motivul ăsta nu au avut cum să pregătească şi să găsească soluţii. Orice discuţie aveam, se raportau la bani şi în loc să fie de partea noastră, cum au susţinut în declaraţii, practic încercau să ne convingă pe noi că poliţiştii au ingăduintă şi că mai pot suporta în continuare. A spus să nu ne uităm la alte categorii profesionale, că asta a fost în planul lor de guvernare, iar poliţiştii nu erau în programul de guvernare. Cum a putut să permită să ajungă în această situaţie? Cum e posibil că la alte categorii să acorde creşteri, iar noi să asteptăm legea unitară de salarizare?  Dacă este ceva pozitiv în urmă întregii discuţii, este că se va analiza dacă există bani şi posibilitatea să aducă amendamente ca sporul de 75 la sută să urce la 100 la sută şi sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la sută. Dar nu e o garanţie, nu e un angajament, au zis că analizează şi să vadă dacă pot să introducă amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau să asteptăm legea salarizării. Nu m-au convins. Cum pot spune ei că nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizării cu creşteri de nu ştiu câte ori? Nu ştiu ce vor face ceilalţi, încercau să ne convingă că poliţiştii sunt ingăduitori şi suportă multe, dar eu cred că trebuie să le demonstrăm că nu ne oprim aici. Gândiţi-vă că logistica este suportată din banii angajaţilor, pixurile, colile, tot.  Ei vor doar ingăduinţă, dar nu cred că maiieste momentul pentru aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul să îşi dorească. Trebuie să reuşească. Un ministru puternic spune "ori daţi astea, ori îmi dau demisia", aşa ar fi făcut un ministru puternic", a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu.

El a mai spus că discuţiile vor continua luni, fiind luate în calcul amendamente la OUG 9, privind majorarea unor sporuri.

UPDATE 12:55 - Poliţiştii care protestează în Capitală, cerând salarii mai mari, au ajuns la Guvern. Numărul lor se ridică la aproximativ trei mii

Poliţiştii care au plecat în marş, sâmbătă, din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la sediul Guvernului, numărul protestatarilor ridicându-se la aproximativ 3.000.Poliţiştii au ajuns în faţa Palatului Victoria după ce au mers în marş de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, blocând parţial circulaţia în centrul Capitalei.Protestatarii - al căror număr se ridică la aproximativ 3.000 - suflă în fluiere şi în vuvuzele.


 

"Vreau să fiu plătit corect, după volumul de muncă pe care îl depun. Adică fie vară, fie iarnă, eu stau pe stradă şi muncesc. Ei stau în scaunele lor, la căldurică, n-au nicio problemă. Au salarii de mii de euro şi noi stăm pe câteva sute de lei. Cerem ca salariile noastre să fie mărite cu peste 100%, aşa cum a promis doamna ministru. Să fie dublate. Am auzit că a promis şi că îşi dă demisia dacă legea salarizării unitare nu intră în vigoare. Cu toate că mi-aş dori să-şi dea demisia, de fapt să plece tot Guvernul, sper să nu fie ăsta motivul pentru care să plece doamna ministru, a declarat un poliţist de la Brigada Rutieră", a declarat unul dintre poliţişti.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

El a spus că va ieşi să protesteze în stradă, alături de colegii săi, până când vor fi "văzuţi".

"Protestăm faţă de incorectitudinea Guvernului, faţă de nedreptatea pe care acesta ne-o face. Păi zici întâi că n-ai bani şi pe urmă creşti şi la ăla, şi la ăla, şi la ăla.. Noi n-avem nimic împotrivă că s-au făcut creşteri la sănătate, la cultură şi aşa mai departe. Dar dacă au crescut la ei, tre' să crească şi la noi, nu e normal? Pentru că aşa s-a creat o inegalitate. Pe urmă mai e altă chestie. După aproape 20 de ani de muncă, eu am încă un salariu de toată jena, de 1.800 de lei. Păi e normal?", a spus un alt poliţist.

UPDATE 11:56 - Poliţiştii care au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne au plecat în marş spre Guvern. Numărul lor a ajuns la 2.000

Poliţiştii care au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor, au plecat în marş, la ora transmiterii acestei ştiri, spre Guvern. Numărul lor a ajuns la aproximativ 2.000.

Bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat pe sensul de mers spre Piaţa Romană.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 10:07 - Numărul poliţiştilor care protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne depăşeşte o mie

Numărul poliţiştilor protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor, a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la peste o mie. 

Participanţii la protest au cântat imnul naţional ”Deşteaptă-te române!”. Ei au ţinut şi un moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie.

Organizatorii protestului au amplasat şi scenă, de pe care Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), le-a vorbit protestatarilor.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”La baza societăţii stau trei mari piloni: ordinea publică, educaţia şi sănătatea, în această ordine. Statul român trebuie să îşi asume, să înţeleagă că noi ne-am asumat un război cu infracţionalitatea, dar trebuie să fim răsplătiţi pe măsură”, a spus Coarnă.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Poliţiştii prezenţi suflă în fluiere şi vuvuzele şi au pancarte cu mesaje precum: "Modernizaţi sediile/posturile de poliţie", "Muncă suplimentară neplătită=sclavie", "Vreţi să oferiţi servicii europene cu salarii de 2 bani?", "Raportăm: plouă în posturile de poliţie".

Ei cer majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal. 

Aproximativ 3.000 de poliţişti au protestat în Capitală. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
Aproximativ 3.000 de poliţişti au protestat în Capitală. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

La protest, care a început în jurul orei 9.00, sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, care ar urma să plece în marş, în jurul orei 12.00, spre Piaţa Victoriei şi să continue manifestaţia în faţa Guvernului.

În zona centrală a Capitalei sunt restricţii de trafic începând cu ora 8.00, când a fost restricţionat traficul rutier, progresiv, pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Începând cu ora 9.00, au fost impuse restricţii de trafic şi pe Strada Academiei, între Strada Ion Câmpineanu şi Strada Dem I. Dobrescu.

În Piaţa Victoriei, traficul se va desfăşura pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu, iar traficul rutier de pe Strada Paris şi de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara va direcţionat către Bulevardul Aviatorilor.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.