Opt persoane au murit şi alte 67 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în vestul şi nordul ţării. Cinci decese s-au înregistrat în Timiş, două în Bistriţa-Năsăud şi unul în staţiunea arădeană Moneasa. În Maramureş, pompierii au coborât din telescaunul blocat în staţiunea Suior un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani şi se îndreaptă la cota 1000 pentru a acorda îngrijiri unei perosoane inconştiente. Premierul Mihai Tudose a declarat că s-a constituit celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, toată lumea fiind ”în alertă”, atâţ pentru a acorda ajutor persoanelor rănite, cât şi pentru a înlătura efectele furtunilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cinci drumuri naţionale din zona de vest a ţării, blocate din cauza furtunilor
CITEȘTE ȘI Arad: Acoperişuri luate de vânt şi maşini avariate de copaci rupţi, în urma unei furtuni de câteva minute. FOTO

UPDATE 22:27 - Bilanţ ISU Arad: 32 de localităţi afectate de furtună, 40 de case şi 27 de maşini avariate, numeroase drumuri blocate, un mort şi 12 răniţi

Primul bilanţ oferit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, duminică seară, cu privire la furtuna care a traversat judeţul, arată că 32 de localităţi au foste afectate, cel puţin 40 de case au fost avariate, dar şi 27 de autoturisme, sute de copaci au fost rupţi, iar zeci de mii de locuinţe au rămas fără energie electrică. O turistă a murit în staţiunea Moneasa, iar alte 12 persoane au fost rănite.

ISU Arad a realizat, duminică seară, un bilanţ provizoriu privind pagubele provocate de furtuna care a traversat judeţul.

Conform autorităţilor, o femeie de 58 de ani a murit în staţiunea montană Moneasa, aflată la 100 de kilometri de municipiul Arad. Femeia se afla în staţiune cu soţul său, pentru tratament, dar a fost surprinsă singură în faţa hotelului în care era cazată, unde un brad de dimensiuni mari a fost smuls din rădăcini de vijelie şi a lovit-o.

Alte 12 persoane din judeţ au suferit răni, între care o fetiţă de cinci ani care a fost lovită de ţigle desprinse de pe casa familiei sale.

UPDATE 20.53 - IGSU anunţă un nou bilanţ al furtunilor: 8 morţi şi 67 de răniţi, dar situaţia este în dinamică

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, un nou bilanţ al furtunilor din ţară, fiind vorba despre opt morţi şi 67 de răniţi, majoritatea în judeţele Timiş, Arad şi Alba. Bilanţul nu este definitiv, situaţia fiind în dinamică, iar echipajele de pompieri militari fiind în teren.

FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos
FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos

Potrivit IGSU, furtuna care s a abătut peste partea de vest a ţării a produs numeroase victime. ”Pana la acest moment sunt înregistrate opt decese ( 5 persoane in judeţul Timis, patru în Timişoara şi una la Buziaş, o persoana la Arad şi doua persoane la Bistriţa-Năsăud)”, anunţă IGSU.

FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos
FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos

De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau crengilor smulse de vânt ( 49 in judeţul Timis, 12 persoane in judeţul Arad şi 6 persoane la Alba). Misiunile sunt în , pompierii miliutari sunt pew teren şi intervin în continuare, aşa că bilanţul se poate modifica. În judeţul Alba, cele şase persoane au fost rănite de bucatile rupte din acoperisuri. Sunt cazuri usoare. Potrivit ISU Alba, nu mai aunt drumuri blocate, dar se intervine în continuare pentru degajarea a patru acoperişuri căzute. În judeţ s-au înregistrat 256 de puncte de transformare avariate si 15.162 abonati fara energie electrica. În comunele Lupsa si Bistra, pe drum forestier, mai sunt trei masini blocate din cauza copacilor căzuţi.

UPDATE 20.45 -  Maramureş: Un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani, evacuaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în telescaun la Suior

Mai multe persoane, între care un bebeluş de trei luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani au fost evacuaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în telescaun în staţiunea maramureşeană Suior.

Conform Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii din Maramureş au intervenit în staţiunea Suior, pentru evacuarea unor persoane blocate în telescaun. În urma intervenţiei, pompierii au coborât trei persoane conştiente, un bebeluş de 3 luni cu hipotermie şi un copil de 4 ani.

FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos
FOTO: Cornel Putan / Inquam Photos

De asemenea, un echipaj cu medic şi asistent se deplasează la această oră la cota 1000 metri pentru a acorda îngrijiri medicale de urgenţă şi a transporta la spital o persoană inconştientă.

UPDATE 20:33 - Bistriţa-Năsăud: Doi bărbaţi, morţi după ce au fost loviţi de copaci, alte două persoane fiind rănite

Doi bărbaţi din judeţul Bistriţa-Nădăus au murit, duminică seară, după ce au fost loviţi de copaci smulşi de vânt în timpul unei furtuni puternice. Alte două persoane au fost rănite, fiind transportate la spitale.

Potrivit reprezentanţilor ISU Bistriţa-Năsăud, în timpul furtunii din judeţ, un bărbat de 57 de ani a fost lovit de o creangă mare desprinsă dintr-un copac în Parcul Municipal din Bistriţa şi a fost lovit în cap. Echipajul SMURD l-a resuscitat mai bine de o oră, dar, într-un final, a declarat decesul. Un alt bărbat a murit în timp ce traversa o punte, în localitatea Borleaza. Bărbatul de 40 de ani a fost suprins de un copac smuls de vânt. De asemenea, SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor unui bărbat de 27 de ani din Livezile, lovit de cărămizi şi ţigle desprinse de pe un acoperiş. El a fost salvat şi transportat la spital. Echipajele au mai intervenit pentru acordarea primului ajutor unei femei din Breaza, lovită de creanga unui copac. Judeţul Bistriţa s-a aflat, duminică, sub cod portocaliu de vând puternic, cu rafale de peste 90 de kilometri la oră.

UPDATE 19:28 - Tudose: Celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne. Toată lumea este în alertă. Avem bani pentru calamităţi, vom ajuta comunităţile

Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică seară, la Antena 3, că s-a constituit celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, toată lumea fiind ”în alertă”, atâţ pentru a acorda ajutor persoanelor rănite, cât şi pentru a înlătura efectele furtunilor. Premierul a aprecizat că valoarea pabubelor va fi însemnată, anunţând că există bani în buget pentru calamităţi, comunităţile afectete urmând a fi ajutate.



Premierul Mihai Tudose a declarat, duminică seară, la Antena 3, că s-a constituit celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne şi se concentrează pe acordarea primului ajutor persoanelor rănite şi pe înlăturarea efectelor furtunii din judeţul Timiş.

”În numele meu personal şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiilor celor decedaţi. Din punct de vedere guvernamental, este celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne şi la nivelul Prefecturii Timiş”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3.

Premierul a explicat că sunt şi copii între răniţi, unul dintre acelştia fiind deja operat. Răniţii au ”traumatisme foarte severe”, având în vedere că oamenii au fost loviţi de copaci, crengi, bucăţi de acoperiş sau panouri publicitare.

”Toată lumea este concentrată pe zona umană, de răniţi. Doamna prefect coordonează înlăturarea efectelor din zona materială”, a precizat premierul.

UPDATE 19:00 - Trafic feroviar oprit în Timişoara din cauza unei pene de curent provocată de rafalele puternice de vânt. Cinci trenuri de călători staţionează în gări

 Traficul feroviar este oprit, duminică seară, în judeţul Timiş, din cauza unei pene de curent provocată de rafalele puternice de vânt, iar cinci trenuri de călători staţionează în gările adiacente staţiei Timişoara Nord, informează CFR Infrastructură.

Potrivit CFR, din cauza rafalelor puternice de vânt, care au atins aproape 100 de km pe oră, firele de înaltă tensiune din staţia Timişoara Nord au fost rupte, creând pene de curent în staţia CF Timişoara şi pe traseele Timişoara Nord – Ronat Triaj şi Gioroc – Paulis.

De asemenea, cinci trenuri de călători, respectiv IR 72, R 9575, R 2606, R 2028 si R 2186, staţionează, până la redeschiderea circulaţiei, în gările adiacente staţiei Timişoara Nord.

UPDATE 18:28 - Bihor: Copaci rupţi de vânt şi acopetişuri avariate, în urma unei furtuni puternice

Acoperişurile mai multor imobile au fost avariate şi mai mulţi copaci au fost rupţi de rafalele puternice de vânt, duminică seară, în judeţul Bihor, iar traficul rutier la intrare în localitatea Aleşd a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt şi căzut pe carosabil.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor, vântul puternic a avariat, duminică seară, acoperişurile mai multor imobile şi a rupt mai mulţi copaci, pagube fiind inregistrate în Oradea, Aleşd dar şi în alte zone din judeţul Bihor.

Potrivit sursei citate, la Aleşd, acoperişul unui bloc a fost smuls de vântul puternic şi bucăţi din acesta au căzut peste autoturismele parcate în apropiere.

De asemenea traficul rutier la intrare în localitatea Aleşd dinspre Cluj-Napoca a fost blocat din cauza unui copac smuls de vânt şi căzut pe carosabil.

Judeţul Bihor se află, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt şi vijelii fiind anunţate rafale de vânt de peste 60 de kilometri pe oră şi ploi însoţite de descărcări electrice si grindină.

UPDATE 18:27 - O femeie a murit în staţiunea arădeană Moneasa, lovită de un copac rupt de vijelie

O femeie aflată în staţiunea arădeană Moneasa, situată la o distanţă de o sută de kilometri de municipiul Arad, a murit duminică după-amiaza, după ce a fost lovită de un copac rupt de vijelie, chiar în faţa unui hotel în care urma să intre.



Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, Primăria comunei Moneasa a confirmat că în urma unei furtuni puternice o femeie aflată în staţiune a fost surprinsă de un brad înalt aflat în faţa unui hotel în care urma să intre şi care a fost rupt de vânt.

Deocamdată, identitatea femeii nu a fost stabilită, însă se presupune că era turistă.

Conform Biroului de presă al IPJ Arad, drumul către zona montană Moneasa este complet blocat de zeci de copaci doborâţi de vijelie, cea mai gravă situaţie fiind între oraşul Sebiş şi staţiune.

Acoperişurile mai multor clădiri din municipiul Arad au fost avariate de o vijelie puternică, duminică după-amiază, iar zeci de copaci au fost rupţi şi au căzut pe autoturisme sau pe drumuri, îngreunând circulaţia. Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute.

Totodată, patru persoane au decedat şi alte 12 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţul Timiş. 

UPDATE 17:40 - ISU Timiş: Patru decese confirmate şi 12 răniţi în urma furtunii. Situaţia este în dinamică

Patru persoane au decedat şi alte 12 sunt rănite în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţul Timiş. Două decese s-au înregistrat în Timişoara şi două la Buziaş fiind vorba despre două persoane surprinse în parc. Situaţia este în dinamică şi peste 140 de pompieri intervin în juideţ.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Timiş au declarat, pentru news.ro, că sunt deja condirmate patru decese în urma furtunii care s-a înregistrat în judeţ.

Două decese sunt în Timiloara, fiind vorba despre femeia de 36 de ani surprinsă de un copac la Grădina Zoologică şi de o persoană rănită de un panou publicitar, dar li despre două persoane din Buziaş, peste care a căzut un copac în parc.

”Alte 12 persoane sunt rănite. Situaţia este în dinamică, avem peste 140 de pompieri care intervin în întreg judeţul”, au rpecizat reprezentanţii ISU Timiş.

Potrivit acestora, furtuna s-a mai potolit în intensitate, dar este în continuare innourat şi plouă. Vântul însă nu mai bate cu putere. 

UPDATE 17:25  - Primarul Timişoarei: Sunt pe teren şi mă crucesc - zeci de copaci sunt la pământ, am rămas fără curent şi apă, s-au răsturnat TIR-uri

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că, în urma furtunii, au murit două persoane, iar altele au fost rănite şi s-au produs pagube incredibile. El a spus că zeci de copaci au fost doborâţi, alimentarea cu energie electrică şi apă a fost întreruptă, acoperişuri au fost smulse de vânt, multe străzi sunt blocate, iar mai multe autovehicule, inclusiv TIR-uri au fost răsturnate.



„Sunt pe teren şi mă crucesc. Sunt zeci de copaci la pământ, străzi blocate. Am rămas fără curent electric, fără apă. Sunt acoperişuri smulse de pe case, de pe blocuri. S-a surpat o poartă de intrare în oraş, dinspre aeroport. Sunt TIR-uri răsturnate. De când sunt eu nu am mai văzut aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Timiş, un copac a căzut peste o femeie la Grădina Zoologică din Timişoara. Femeia, de 36 de ani, a murit.

De asemenea, un panou publicitar s-a desprins şi a căzut peste o maşină fiind mai multe persoane încarcerate. Accidentul s-a produs pe Calea Lugojului, la intrarea în municipiul Timişoara, unde traficul este complet blocat pe ambele sensuri.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că şi una dintre persoanele surprinse de panoul publicitar a decedat, o alta fiind rănită.

Potrivit secretarului de stat, cel puţin 30 de copaci au fost smulşi de vânt.

Arafat a precizat că situaţia este în dinamică, pompierii militari intervenind în mai multe zone, dar anunţă că intensitatea furtunii a mai scăzut.

ANM a emis a atenţionare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice şi averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judeţul Bihor şi mai multe zone din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

De asemenea, o atenţionare cod galben este valabilă pentru mai multe zone din judeţele Alba, Cluj şi Satu Mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.