Parlamentul de la Tbilisi a adoptat în a doua lectură controversatului proiect de lege privind "influenţa străină", în ciuda săptămânilor de mobilizare masivă a celor care îl critică şi a faptului că inclusiv miercuri seară au ieşit în stradă mii de protestatari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputaţii au votat textul cu 83 de voturi pentru şi 23 împotrivă. Partidul de guvernământ Visul Georgian vrea să adopte definitiv proiectul până la jumătatea lunii mai.

Textul mai trebuie să treacă printr-o a treia lectură, iar preşedinta Salome Zurabişvili, aflată în conflict cu partidul de guvernământ, este de aşteptat să se opună prin veto, dar Visul Georgian are suficiente voturi pentru a trece peste veto-ul prezidenţial.

Marţi seara, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe de cauciuc pentru a dispersa miile de manifestanţi care se adunaseră pentru a se opune textului, considerat un obstacol în calea aspiraţiilor ţării de a adera la UE. Fluturând steaguri georgiene şi europene, mii de manifestanţi s-au adunat din nou în faţa parlamentului, încercând să blocheze intrările în clădire.

Dacă legea va fi adoptată, aceasta va impune ca orice ONG sau organizaţie media care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine".

O primă versiune a textului, inspirată de o lege folosită de Kremlin pentru a reprima vocile disidente, a fost abandonată anul trecut după proteste de stradă de amploare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.