Medicii Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara au introdus în tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 un nou tip de terapie medicală, bazat pe folosirea unor aparate cu canulă nazală cu debit mare de oxigen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite în cazul pacienţilor cu forme moderate si severe de infecţie cu noul coronavirus. Aparatul, care este portabil, asigură primirea de către pacient a unui debit de oxigen umidificat si încălzit ce poate ajunge până la 60 de litri/min. Prin comparaţie, debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare este de până la 15 litri/min. 
 
"Folosim aceste aparate la pacienţii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reuşim să reducem ceea ce numim spaţiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primeşte bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman şi este umidificat. Trebuie spus că inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului şi condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine”, a declarat şef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara 
 
Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung în cazul pacienţilor care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Mai mult, prin această procedură se reduce nevoia de intubaţie oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienţi ce pot ajunge în Secţia de Terapie şi Anestezie Intensivă.
 
"Cel mai mare câştig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil şi mai bine tolerat decât sistemele de ventilatie non-invazivă cu mască. Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutăm pe colegii noştri din ATI, să degrevăm secţia de Terapie Intensivă”, a mai declarat Monica Marc.
 
Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Doctor Victor Babeş" Timişoara a primit ca donaţie trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roşie a secţiilor de pneumologie.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.