Sute de etnici maghiari participă, vineri, la Târgu Mureş, la o manifestare dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor”, care cuprinde o comemorare la Monumentul Secuilor Martiri şi un marş prin oraş, o delegaţie a participanţilor la aceste acţiuni depunând la Prefectura Mureş o petiţie privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestarea de la Târgu Mureş dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor” a început în jurul orei 16.00, la Monumentul Secuilor Martiri, unde participanţii au depus coroane de flori şi au fost susţinut discursuri din partea liderilor comunităţii maghiare.

La manifestări participă sute de persoane atât din judeţul Mureş, cât şi din comunităţi de maghiari din Harghita şi Covasna, cele mai multe venind de la Sfântu Gheorghe, unde vineri dimineaţa a avut loc o acţiune similară.

Preşedintele Consiliului Secuiesc – filiala Mureş, Lazlo Gyorgy, a declarat înainte de începerea acţiunii că organizatorii îşi doresc să respecte legea şi se delimitează de orice acţiuni sau scandări extremiste.

Potrivit acestuia, organizatorii mitingului militează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi au depus în acest sens o petiţie la Prefectura Mureş. Petiţia face referire şi la diferendele apărute cu privire la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, caz în care există şi o anchetă a Direcţiei Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, pe motiv că unitatea de învăţământ ar fi luat fiinţă fără autorizaţii.

Acţiunea de la Târgu Mureş este susţinută şi de reprezentanţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ai Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, care au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor lua parte la manifestările prilejuite de ”Ziua Libertăţii Secuieşti” de la Târgu Mureş dar şi că vor mobiliza persoane din comunităţile maghiare din ţară pentru a participa la acest eveniment.

Autorităţile din Mureş au luat, vineri, o serie de măsuri pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice la manifestarea dedicată ”Zilei Libertăţii Secuilor”, fiind mobilizaţi jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş dar şi numeroşi agenţi de la Poliţia Rutieră. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.