Studiul de seroprevalenţă prin care se va stabili gradul de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României se va desfăşura în perioada iunie-septembrie, fiind coordonat tehnic de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Studiul se va face pe seruri reziduale, colectate de la persoane din toate categoriile de vârstă care se prezintă în această perioadă pentru recoltare de analize la laboratoare din fiecare judeţ şi care vor fi selectate cu pas de eşantionare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii anunţă că a finalizat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2, pe teritoriul României, în document arătându-se că studiul de seroprevalenţă va avea loc în perioada iunie-septembrie.

"Urmărim determinarea gradului de răspândire a infecţiei SARS-CoV- 2 în populaţia României, pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică va coordona tehnic proiectul, va prelucra şi va analiza datele, astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate. Conform estimărilor, un numar de 29.019 de seruri reziduale urmează să fie colectate si investigate. În acest sens, vom aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziţia de kituri, reactivi etc”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, citat într-un comunicat al MS.

Studiul de seroprevalenţă va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă, care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare judeţ pe durata perioadei de înrolare şi care vor fi selectate cu pas de eşantionare. Vor fi persoane fără semne şi simptome de boala infecţioasă, în conformitate cu prevederile legale şi care îşi vor exprima consimţământul informat de participare la studiu.

Potrivit sursei citate, direcţiile de sănătate publică vor selecta, în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti, un număr de 3-5 laboratoare care vor participa la studiu, fiind vorba despre laboratoarele proprii şi/sau laboratoare externalizate ale spitalelor judeţene, care deservesc ambulatorul de specialitate, alte laboratoare publice sau private care furnizează servicii pentru pacienţi neinternaţi, laboratoare cu adresabilitate mare (peste 1.000 probe/săptămână sau peste 40.000 probe/an).

MS arată că nu vor fi selectate în studiu laboratoarele proprii sau externalizate ale spitalelor de boli infecţioase, ale centrelor de transfuzii, ale spitalelor COVID sau ale spitalelor de pneumoftiziologie TBC sau laboratoare care deservesc cu predilecţie aceste tipuri de spitale.

Studiul de seroprevalenta va fi realizat cu respectarea principiilor şi regulilor de etică şi a confidenţialităţii datelor cu caracter personal. Acest studiu este avizat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional de Sănătate Publică – Comitetul de Etică a Cercetării.

Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-CoV-2 pe teritoriul României va fi publicat în Monitorul Oficial.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.