Secretarul de stat pentru învăţământul superior din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv spune că sunt cinci domenii prioritare pentru România, respectiv IT, bio-economie, medicină, energie şi ingineria materialelor şi că facultăţile cu acest profil ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigel Paraschiv a spus duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, la finalul Consiliului Naţional al Rectorilor, că Ministerul Educaţiei va prezenta cifra de şcolarizare cu şase luni înainte de organizarea admiterii şi că instituţia care se ocupă de fundamentarea acestei cifre este Consiliul Naţional de Statistică şi Prognoză în Învăţământul Superior (CNSPIS).

"CNSPIS trebuie să fundamenteze cifra de şcolarizare. Legea ne obligă să ieşim cu această cifră public cu şase luni înainte de organizarea admiterii. Lucrul acesta se va întâmpla. Colegii din CNSPIS vor mai face o analiză şi până la jumătatea lunii decembrie cifrele vor fi comunicate. S-a avansat la licenţă pentru anul viitor un număr de 62.000 de locuri”, a afirmat Gigel Paraschiv.

Întrebat dacă facultăţile cu profil IT vor primi mai multe locuri la admiterea de anul viitor, secretarul de stat Gigel Paraschiv a precizat că nu doar sectorul IT este o prioritate şi că "metodologia de repartizare a locurilor se va face pornind de la nevoile României”.
 
"Avem stabilite domeniile prioritare pentru ţara noastră. Pe zona IT, chiar şi anul acesta un număr de peste o mie de locuri au fost repartizate direct de către minister către universităţile care au în portofoliu programe de studii ce au legătură cu IT-ul. Nu vrem să creăm instabilitate în sistem, dar CNSPIS va veni cu o propunere şi va spune cât la sută sau care e numărul din cifra bugetară alocată care va fi repartizată pentru domeniile prioritare. În afară de IT, prioritară este şi bio-economia, prioritară este şi sănătatea, dar şi energia sau partea de ingineria materialelor. În vizorul nostru sunt toate aceste cinci domenii prioritare de dezvoltare a României. O parte din locurile bugetate de statul român vor merge cu prioritate către aceste domenii”, a afimat secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv.
 
La rândul său, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a susţinut, în aceeaşi conferinţă de presă, că explozia industriei IT se datorează facilităţilor pe care statul român le acordă firmelor şi angajaţilor din acest sector.
 
"Modificările Codului Fiscal creează un avantaj în continuare pentru lucrătorii din IT. În România a existat o explozie a acestei industrii. Şi strategia de guvernare se duce în această zonă. Când vom avea definitivată metodologia, vom discuta aplicat cum repartizăm cele 62.000 de locuri pe care intenţionăm să le finanţăm anul viitor pentru studiile de licenţă. E o discuţie deschisă şi transparentă”, a spus ministrul Liviu Pop.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.