Unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfânta Maria” din Capitală pentru transplant pulmonar nu sunt îndeplinite, unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate către o firmă privată şi patru unităţi publice, circuitele pentru transportul acestor pacienţi nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist, în condiţiile în care numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut, potrivit raportului Inspecţiei Sanitare de Stat, după controlul făcut la unitatea sanitară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectorii sanitari au constatat că la Spitalul "Sfânta Maria”, deşi în structura organizatorică este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată, respectiv Centrul Medical MED-AS şi către alte patru unităţi sanitare publice - Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balş şi Centrul de Transfuzii Bucureşti, a anunţat, vineri, Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.”

În ce priveşte condiţiile igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parţial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite.

Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile , respectiv pentru personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente şi deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportaţi pacienţii din sala de operaţii în secţia de Anestezie şi Terapie Intesivă este folosit şi pentru transportul lenjeriei murdare, potrivit concluziilor raportului Inspecţiei Sanitare de Stat.

În privinţa sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio staţie centrală de sterilizare, iar spaţiile existente pentru această activitate nu au nici ele circuite corespunzătoare.

De asemenea, la momentul controlului, din structura spitalului lipsea medicul infecţionist.

La Spitalul „Sfânta Maria”, comparativ cu anul trecut, numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter şi Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secţiile de chirurgie, anestezie şi terapie intensivă, ORL şi medicină internă.

„În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecţie nosocomială”, au notat inspectorii sanitari în raport.

Ministerul Sănătăţii a  precizat că, după ce Primăria Capitalei îşi va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătăţii va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, că există îndoieli că Spitalul "Sfânta Maria” a fost acreditat judicios şi este pregătit în prezent pentru transplant pulmonar.

"Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu. 

Voiculescu a precizat că a solicitat Primăriei Capitalei să permită Corpului de control al Ministerului Sănătăţii să verifice modul în care a fost acreditat Spitalul "Sfânta Maria” şi cum s-au făcut achiziţiile de echipamente medicale, iar primarului general, „dacă nu are nimic de ascuns”, să facă un act de transparenţă şi să publice lista contractelor încheiate cu firmele de echipamente.

Ulterior acestor declaraţii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Sănătăţii să deblocheze fondurile pentru transplantul de plămân la Spitalul “Sfânta Maria” şi a acuzat ministerul şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că au încalcat legea.

Gabriela Firea a spus că va pune la dispoziţie Ministerului Sănătăţii documentele cerute, legate de achiziţiile de echipamente medicale şi administrarea spitalului.

Primarul a mai spus că Ministerul Sănătăţi a trimis marţi Inspecţia Sanitară cu reprezentanţi din trei judeţe să facă verificări la Spitalul “Sfânta Maria” şi că, în urma controlului, nu au fost găsite nereguli.

Managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală a depus, miercuri, plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pentru că a refuzat să plătească efectuarea unei operaţii de transplant în această unitate sanitară, iar pacientul a decedat.

Narcis Copcă a arătat că nici Ministerul Sănătăţii şi nici Agenţia Naţională de Transplant nu au semnalat vreo neregulă la acreditarea Spitalului “Sfânta Maria” pentru transplantul pulmonar.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.