Palatul Primăverii, fosta reşedinţă oficială a cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu până în decembrie 1989, valorează în prezent între 18 şi 22 de milioane de euro, estimează compania de consultanţă imobiliară Ragatta Real Estate, care consideră că statul ar putea obţine lunar între 40.000 şi 50.000 de euro dacă ar închiria imobillul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Palatul din Bulevardul Primăverii numărul 50 a fost construit în perioada 1964-1965 după un proiect al arhitectului Aron Grimberg-Solari, la indicaţiile soţilor Ceauşescu. Candelabrele şi mozaicurile au fost alese chiar de Elena Ceauşescu, care a monitorizat lucrările. Palatul are un teren aferent de 14.830 de metri pătraţi.

"Valoarea clădirii este estimată la circa 6-8 milioane de euro, iar cea a terenului la 12-14 milioane de euro, valorile ţinând cont de preţurile imobilelor şi terenurilor în Cartierul Primăveri", se spune într-un comunicat al Regatta.

Experţii imobiliari consideră că zona Primăverii este în continuare cea mai căutată din Bucureşti pe segmentul rezidenţial premium şi de lux, în condiţiile în care beneficiază de câteva atuuri importante.

"Am făcut aceste estimări mergând în vizită la Palatul Primăverii, împreună cu colegii de la departamentele evaluări, rezidenţial şi investiţii, pentru a stabili o valoare cât mai apropiată de realitate şi, în plus, am încercat să facem o comparaţie cu proprietăţile existente pe piaţa din acest moment", a declarat preşedintele Regatta Real Estate, Eduard Uzunov, citat într-un comunicat al companiei.

Proprietatea are şi un punct slab, care îi scade atractivitatea, spun consultanţii imobiliari. Astfel, o parcelă din grădina din faţa palatului a ajuns în proprietatea Ambasadei Kuweitului. De asemenea, mai multe parcele de teren au fost instrăinate, astfel că, din terenul iniţial de 14.830 de metri pătraţia au rămas doar 4.800 metri pătraţi.

Cu toate acestea, palatul ar putea fi închiriat cu circa 40.000-50.000 euro pe lună, estimează consultanţii imobiliari, care au luat în calcul atât zona, cât şi amenajările interioare, suprafaţa imobilului şi renumele clădirii.

Fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu este administrată, în prezent, de RA-APPS. În 2014, Guvernul a decis ca palatul să fie scos din baza de protocol şi pregătit pentru vânzare, deoarece are costuri de întreţinere prea mari, însă ulterior nu s-a mai făcut nimic concret pentru vânzarea proprietăţii.

Guvernul a permis vizitarea imobilului de către public, în 12 martie, iar sute de români au profitat de oportunitate pentru a vizita fosta reşedinţă a cuplului Ceauşescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.