Alexandru Rafila a afirmat, întrebat vineri dacă medicamentele generice se vor scumpi cu 15%, că nu este de fapt o scumpire, ci o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei pentru ca ele să rămână pe piaţă. „Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu se vor scumpi. Este o abordare care nu cred că este corectă. Este vorba de o actualizare a preţului medicamentelor foarte ieftine, adică cu o valoare de până la 50 de lei ca ele să se găsească, să rămână pe piaţă. Este esenţial. Noi ne dorim pentru pacienţi şi acces la medicamente, nu numai la servicii de sănătate. Medicamentele cu valoare de până la 50 de lei reprezintă aproape 90% din totalul medicamentelor care se utilizează în România. Trebuie să încurajăm producătorii să le facă în continuare, să le pună pe piaţa românească, dacă ne dorim într-adevăr să fim oneşti şi să oferim oamenilor din această ţară să aibă acces permanent la medicamente şi cu cât mai puţine discontinuităţi. La nivel european se manifestă o criză a medicamentelor generice şi trebuie să luăm măsuri din timp. Noi am şi făcut-o la Ministerul Sănătăţii, prin schimbarea modului de referenţiere, am eliminat medicamentele care de fapt nu erau pe piaţă, am reglementat şi în curând va fi aprobată partea cu claw-back-ul. L-am uniformizat pentru toate tipurile de medicamente generice şi nu în ultimul rând această actualizare de preţ care trebuie să fie un imbold şi pentru producători şi pentru distribuitori să ofere medicamentele pe piaţa românească”, a explicat Alexandru Rafila, întrebat vineri după ceremonia de premiere a cadrelor medicale pentru contribuţii deosebite în timpul pandemiei COVID-19, despre posibila scumpire a medicamentelor generice cu 15% despre care a vorbit liderul PSD Marcel Ciolacu.

Chestionat când ar preconiza să se întâmple asta, ministrul Sănătăţii a replicat: „Pentru claw-back cred că se rezolvă în această lună, iar pentru actualizarea de preţ, după discuţia pe care am avut-o cu ministrul Finanţelor, până la jumătatea acestui an”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că fabricile care produc medicamente generice trebuie să rămână pe profit.

„Alinierea cu 15% se va face din luna aceasta şi pe urmă vedem cu indicele de inflaţie cum venim la preţul plafonat, astfel încât medicamentele generice şi fabricile care produc medicamente generice să rămână pe profit”, a precizat Ciolacu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.