Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, afirmă că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtăşanie, care ţine de planul spiritual. El consideră că acei clerici antivaccinişti care au susţinut că „vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie” au demobilizat mulţi credincioşi. Bănescu, care s-a vaccinat împotriva COVID-19, a subliniat, la Digi 24, că oamenii at trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba despre sănătatea lor şi că nu există un conflict între ştiinţă şi credinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declaraţi zgomotos antivaccinişti din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, a creştinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul şi sângele lui Cristos, cu un vaccin. Mi se pare că aceşti oameni nu doar că se înşală profund, dar comit, fără să-şi dea seama probabil, un fel de sacrilegiu. Pentru că a-l compara pe Cristos cu un vaccin este ceva sacrileg. Este total nedrept să arunci în spaţiul public astfel de cuvinte, amestecând planurile – voit sau nu – comparând un act medical cu un act prin excelenţă spiritual, amestecându-le şi trăgând concluzia, tu, ca înţelept autoimprovizat, că ai găsit leacul la orice şi că nu ai nevoie de nimic altceva”, consideră Bănescu.

În opinia sa, ”se confundă panurile cu un preţ nefiresc şi dureros”.

”Mi se pare că un astfel de messaj a demobilizat pe foarte mulţi oameni credincioşi, a fracturat un dialog firesc, fie el şi mental, între oamenii credincioşi şi oamenii dintr-o sferă ştiinţifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credinţă şi ştiinţă”, a adăugat el.

Vasile Bănescu afirmă că ştie că foarte mulţi oameni credincioşi s-au vaccinat.

”Suntem pe drumul ieşirii din pandemie şi cred că până la urmă aceşti oameni sceptici vor înţelege că vaccinul nu-ţi face rău şi că trebuie să te sfătuieşti cu medicul în privinţa profilului tău medical. E firesc să faci asta, aşa am făcut şi eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poţi să spui că eşti un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a conchis Bănescu.

Unul dintre cei care au afirmat că nu se vaccinează şi că împărtăşania este substitut pentru vaccin este Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

El a afirmat, miercuri, că are alergii şi nu se vaccinează împotriva COVID-19, susţinând că nu ar avea de ce să facă acest lucru deoarece nu se îmbolnăveşte,. Arhiepiscopul Tomisului consideră că preoţii nu sunt medici ca să recomande vaccinul şi că acest lucru ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor acestora.

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă s-a vaccinat împotriva COVID-19.

"Nu, că am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce că nu mă îmbolnăvesc. (...) Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul preşedinte şi ieri. Nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, a declarat ÎPS Teodosie.

El a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre vaccinul anti-COVID.

"Nu am părere. Am o părere că nu e perfect. Atât. Nu mi-e teamă (să îl fac - n.r.), nu trebuie să-l fac pentru că cine are alergii nu trebuie să facă, aşa cred. Nu am nevoie, mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.