Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, şi primarul Sectorului Centru al municipiului Chişinău, pretorul Oleg Poiată, au semnat, marţi, un acord de cooperare între cele două administraţii, în scopul dezvoltării unor proiecte de colaborare. Primarul Dorin Chirtoacă, prezent la eveniment, a spus că în Consiliul Municipal de la Chişinău există o situaţie "aproape absurdă" când proiectele cu finanţare europeană sunt blocate nu doar de consilierii de orientare pro Rusia, dar inclusiv de unii consilieri care se autointitulează pro europeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne bucurăm că astăzi, 9 mai, în ziua în care pe ambele maluri ale Prutului se sărbătoreşte Ziua Europei, noi reuşim să semnăm acest acord de colaborare între Primăria Sectorului 1 Bucureşti şi Pretura Sectorului Centru a Municipiului Chişinău. Sunt convins că de semnarea acestui acord vor avea de beneficiat locuitorii din ambele sectoare. Sunt convins că împreună vom reuşi”, a declarat Oleg Poiată, primarul Sectorului Centru al Chişinăului.

La rândul său, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că înfrăţirea celor două sectoare va oferi posibilitatea de continuare a proiectelor începute de capitala Republicii Moldova, întrucât în prezent ţara de peste Prut are "posibilităţi limitate”.

"Noi avem posibilităţi destul de limitate în ultima perioadă. Această cale de înfrăţire dintre localităţile din România şi cele din Republica Moldova pot permite pas cu pas, picătură cu picătură, să fie reconstruită infrastructura, să fie reconstruite relaţiile, să se cunoască reciproc administraţiile, să facă schimb de experienţă şi să aducă plus valoare actului administrativ”, a subliniat primarul, care speră ca înfrăţirea dintre cele două sectoare să dea rezultate începând din acest an.

Edilul s-a adresat consilierilor locali şi i-a rugat să considere că sunt în acelaşi timp consilieri şi pentru Sectorul 1 şi pentru Sectorul Centru.

"Noi, în Consiliul nostru Municipal avem o situaţie aproape absurdă când proiectele europene cu finanţare de la BEI, UE, BERD sunt blocate potrivit zicalei «cu cât mai rău cu atât mai bine» nu doar de consilierii de orientare pro Rusia, dar inclusiv de unii consilieri care se autointitulează pro europeni. (...) Dacă este vorba să primim aprobări, aprobările pot fi doar aici cu implementare directă la Chişinău, pentru că altfel riscăm să ne blocăm într-o birocraţie fără sfârşit. (...) Ei au o ură viscerală faţă de tot ceea ce este românesc, faţă de tot ce este european şi dacă ar putea aduce un buldozer şi rade tot ce vine din Europa ar face-o cu cea mai mare plăcere, dar şi mai bine cu tanc, ei din astea au destule”, a adăugat primarul.

La evenimentul de semnare a acordului dintre cele două sectoare s-a aflat şi ambasadorul Republicii Moldova, Mihai Gribincea, care a menţionat că în 2016 au fost semnate peste 260 de acorduri de înfrăţire între unităţile administrativ teritoriale din Republica Moldova şi cele din alte ţări: "Cred că este un lucru foarte bun şi această tendinţă trebuie sporită”, a subliniat ambasadorul.

În 28 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat proiectul de hotărâre privind cooperarea între Primăria Sectorului 1 şi Sectorul Centru al Chişinăului, pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale, precum şi pentru colaborarea în domenii ca protecţia mediului, educaţie şi turism.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.