Circulaţia maşinilor pe drumul spre Aeroportul Iaşi va fi restricţionată, începând de săptămâna viitoare şi până la jumătatea lunii august, din cauza lucrărilor care au loc la aeroportul ieşean, accesul fiind permis doar cu autobuze puse la dispoziţie de Primăria Iaşi şi cu autoturisme taxi. Măsura a fost anunţată, miercuri, de edilul Mihai Chirica şi a stârnit critici vehemente în mediul online din partea ieşenilor. Totodată, un fost director al aeroportului susţine că soluţia este una ”de lumea a treia”, motivând că ”nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primarul Mihai Chirica a declarat, în şedinţa de miercuri a Consiliului Local Iaşi, că începând din 2 mai şi până la jumătatea lunii august accesul maşinilor va fi interzis către aeroportul ieşean, din cauza lucrărilor care au loc la aeroport şi care includ construcţia unui nou terminal, dar şi a unei noi parcări.
 
”Situaţia s-a complicat la aeroport din cauza lucrărilor care au loc acolo, care a dus la ştrangularea circulaţiei. Va urma o perioadă şi mai grea, fiind nevoiţi să luăm asemenea măsuri”, a explicat primarul Mihai Chirica.
 
Astfel, pasagerii vor putea veni cu maşina doar până în zona parcărilor publice de la Ciric, iar de acolo vor fi preluaţi către aeroport cu autobuzele societăţii locale de transport. Pe lângă autobuzele companiei locale de transport, drumul spre aeroport va putea fi folosit şi de autoturismele taxi şi de transport alternativ.
 
De asemenea, drumul spre aeroport va putea fi folosit de angajaţii aerogării, poliţiştii de frontieră sau angajaţii companiilor aeriene.
 
Decizia Primăriei de a interzice accesul maşinilor către Aeroportul Iaşi pe perioada verii este criticată în mediul online de către ieşeni. 
 
”Cum să opreşti călătorii să ajungă cu maşina la aeroport? Aţi ştiut de anul trecut că vor fi lucrări acolo, se putea amenaja o parcare temporară sau un drum alternativ”, a scris, pe Facebook, Marius N.
 
Un alt ieşean i-a amintit primarului Mihai Chirica că municipalitatea a promis în repetate rânduri că va face un nou drum către aeroport, dinspre cartierul Tătăraşi, dar că ”deocamdată nu se mişcă nimic”.
 
De asemenea, fostul director al Aeroportului Iaşi Marius Bodea, în prezent senator USR, a afirmat, într-un comunicat de presă, că soluţia interzicerii maşinilor la aeroport este una ”de lumea a treia”, el precizând că există riscul ca pasagerii să nu ajungă la timp la aeroport.
 
”Este o aşa-zisă soluţie de lumea a treia. Unde aţi mai văzut în lumea asta largă ca accesul la un terminal de pasageri să fie interzis cu maşinile? În condiţiile în care numărul curselor a fost mărit considerabil şi, prin urmare, şi traficul de pasageri, cărăruia de acces spre aerogară nu doar că nu va mai face faţă, dar va sta blocată permanent şi oamenii nu vor mai ajunge la avion. Chirica a avut la dispoziţie toate resursele pentru a construi o variantă modernă la actualul drumeag spre Aeroport. Din 2012, când eram director al Aeroportului, am cerut insistent construirea unei noi căi rutiere. Atâta timp cât a fost la mijloc doar interesul ieşenilor, nu şi al prietenilor imobiliari ai lui Chirica, proiectul n-a beneficiat de niciun minim interes. Pur şi simplu nu i-a oferit nimeni un plic gras la botezul copilului ca să îl convingă să facă drum spre Aeroport”, a afirmat Marius Bodea.
 
În ultimele săptămâni, după trecerea la orarul de vară al zborurilor, pe fondul creşterii numărului de pasageri, drumul către aeroport a fost blocat în repetate rânduri, formându-se cozi lungi de peste doi kilometri. Au existat situaţii când pasagerii au coborât din maşini şi au pornit pe jos cu bagajele către aeroport pentru a nu pierde avionul.
 
În prezent la aeroportul ieşean au loc ample lucrări de modernizare, fiind în construcţie un nou terminal, de câteva ori mai mare decât actualul, dar şi o nouă parcare auto.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.