Episcopul (retras) Cornel Onilă şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi de seminar. Rechizitoriul întocmit în cauză mai dispune şi chemarea în instanţă, ca părţi responsabile, a instituţiilor BOR care au găzduit şi tolerat abuzurile, conform jurnaliştilor din proiectul ”Să fie lumină”, care afirmă că este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol. O altă premieră este aceea că o eparhie BOR, Episcopia Huşilor, este chemată să răspundă în instanţă pentru agresiunile sexuale comise de ierarhul care o conducea şi de un călugăr cu cel mai înalt rang, protejat al episcopului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul Curţii de Apel Iaşi, care-l acuză de viol şi agresiune sexuală asupra unui băiat care-i era elev la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi.

Dosarul a apărut pe portalul instanţelor sub numărul 647/45/2020 şi a fost înregistrat luni, 21 decembrie.

Alături de Onilă va fi judecat şi fostul călugăr arhimandrit Sebastian Jitaru, acuzat că l-a violat la rândul său pe acelaşi elev abuzat şi de Preasfinţitul Corneliu. Monahul Jitaru ar mai fi violat alţi doi seminarişti, pe unul de cel puţin nouă ori într-un an, iar pe celălalt timp de aproape doi ani, uneori şi de două ori pe săptămână, relatează site-ul ”Să fie lumină”.

Cele trei victime ale abuzurilor sexuale comise în tandem de episcopul şi arhimandritul BOR le cer agresorilor daune însumând 500.000 de euro. Jitaru nu are proprietăţi, iar Onilă şi-a retras sume mari din conturi după ce sechestrul asupra conturilor sale a fost ridicat.

Pentru a se asigura că daunele solicitate în procesul penal vor fi acoperite, procurorii au introdus în dosar, la cererea victimelor, conform procedurii, Episcopia Huşilor şi Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi, în calitate de părţi responsabile civilmente.

”Să fie lumină” a relatat pe larg despre abuzurile sexuale sistematice petrecute la Huşi sub conducerea episcopului Cornel Onilă, precum şi despre complicitatea tăcută a oamenilor şi forurilor BOR

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.