Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat, luni, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că „tragedia uciderii celor şase milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist german este parte a istoriei universale, asumarea trecutului fiind esenţială pentru evoluţia şi raporturile sincere dintre state şi oameni”. „Trebuie să avem curajul asumării, să înţelegem că Holocaustul este despre criminali şi victime, despre compasiune ori lipsa ei, dar, mai ales, despre infinitele posibilităţi ale omului şi umanităţii”, a adăugat ministrul PNL.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, moment care stă sub semnul asumării şi responsabilităţii pentru tragicele evenimente din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, este, dincolo de simbolistica istorică, semn şi reper al angajamentului fiecăruia dintre noi ca fapte de acest fel «să nu se mai repete». Tragedia uciderii celor şase milioane de evrei europeni şi a milioane de persoane de alte naţionalităţi de către regimul nazist german este parte a istoriei universale, asumarea trecutului fiind esenţială pentru evoluţia şi raporturile sincere dintre state şi oameni. Amintirea celor care au suferit, care au fost persecutaţi, care şi-au pierdut vieţile în mod nedrept, suferinţele cumplite ale milioanelor de oameni – unii supuşi la torturi şi experimente oribile, rupţi din familiile lor, luptând pentru supravieţuire în condiţii inumane, trebuie să continue să ne inspire şi să ne amintească de responsabilitatea noastră colectivă”, a afirmat Cătălin Predoiu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne.

„Privind semnele prezentului şi asumând lecţia trecutului, trebuie să fim prudenţi, solidari şi fermi în raport cu tendinţele extremiste, fie că se manifestă la nivel individual sau promovate de entităţi mai mult sau mai puţin vizibile”, a continuat Predoiu.

„Este semnificativ cazul statului Israel care, în urmă cu câteva luni, a devenit ţinta atacurilor unor indivizi coagulaţi prin violenţă şi ură. Firesc, am fost şi rămânem alături de poporul evreu şi de statul Israel! Extremismul, intoleranţa, xenofobia, antisemitismul pot fi «seducătoare» pentru o generaţie care nu a cunoscut decât libertatea, pentru cei care nu au făcut nici un efort pentru drepturi şi libertăţi pe care le-au moştenit şi de care s-au bucurat firesc. Fără repere şi educaţie solidă violenţa şi ura devin un mod de viaţă, capătă forme de asociere între indivizi şi, tragic, devin încercări de a impune celorlalţi, prin orice forme, propria viziune”, a mai precizat ministrul Afacerilor Interne.

Acesta remintit că una dintre credinţele mele puternice - „educaţia este cheia pentru a preveni repetarea unor asemenea tragedii, iar noi suntem cei care avem responsabilitatea de a transmite generaţiilor viitoare învăţămintele acestei întunecate perioade a istoriei”.

„Sunt din ce în ce mai puţini supravieţuitori ai lagărelor de exterminare naziste, ca şi ai formelor naţionale de represiune de acest fel, dar noi suntem cei care avem datoria să nu uităm şi să fim vigilenţi ca aceste fapte «să nu se mai repete»!”, a mai spus Predoiu.

El a adăugat că educaţia este cea care oferă deschidere şi înţelegere, cea care promovează compasiunea şi toleranţa.

„«M-am întors să vă vorbesc, să vă întind mâna, să vă cer să deveniţi martori, căci noi nu vom mai putea depune mărturie pentru multă vreme», spunea într-un discurs în Parlamentul European, Margot Friedländerm, supravieţuitoare a Holocaustului. Educaţia este cea care oferă deschidere şi înţelegere, cea care promovează toleranţa şi compasiunea, care ne dă puterea de a construi, împreună, un viitor sigur şi prosper. Trebuie să avem curajul asumării, să înţelegem că Holocaustul este despre criminali şi victime, despre compasiune ori lipsa ei, dar, mai ales, despre infinitele posibilităţi ale omului şi umanităţii”, a conchis Cătălin Predoiu, conform sursei citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.