Ludovic Orban a acuzat că unii au încercat să fie „răspăruită” declaraţia sa privind amânarea majorării salariilor pentru profesori. Premierul a precizat că întotdeauna a respectat cadrele didactice şi este sigur că profesorii vor înţelege că nu vor putea fi mărite de la 1 septembrie salariile acestora, din cauza situaţia dificile în contextul pandemiei. El a adăugat că vor fi alocate resursele către profesori, atunci când o va permite situaţia economică şi bugetară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Că tot am vorbit despre educaţie, aş vrea să spun câteva lucruri pe care să le auziţi dumneavoastră, să le audă şi românii, pentru că din păcate unii, care nu sunt foarte atenţi la afirmaţiile mele, au încercat să răspăruiască o declaraţie de a mea. Întotdeauna am respectat profesorii, întotdeauna am respectat cadrele didactice. După părinţii sunt oamenii pe care i-am iubit şi i-am respectat cel mai mult şi care au contribuit cel mai mult la formarea mea. A încerca să fie răspăruită o declaraţie de a mea ca o declaraţie ofensatoare la adresa cadrelor didactice mi se pare contrară total faţă de atitudinea care am avut-o faţă de dascăli, faţă de cadrele didactice, pe care repet, îi respect”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului. 

Acesta a adăugat că atunci când vor exista posibilităţile financiare la buget vor fi crescute salariile profesorilor, astfel încât să aibă veniturile pe care le merită. 

„Faptul că nu putem de la 1 septembrie să ne permitem să facem creşterea anticipată se datorează situaţiei bugetare şi sunt convins că foarte mulţi dintre dascăli vor înţelege lucrul acesta, pentru că în astfel de perioade toţi trebuie să fim un exemplu şi să arătăm că suntem solidari în faţa situaţiei dificile în care ne găsim. Oricând ne va permite situaţia economică şi situaţia bugetară, vom aloca resursele financiare către profesori, către învăţători, către cadrele didactice în general, astfel încât să aibă venitul meritat în conformitate cu activitatea”, a conchis Orban. 

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, întrebat fiind de ce s-a amânat creşterea salariilor profesorilor, că banii necesari au fost prevazuţi în buget, dar între timp au intervenit alte cheltuieli din cauza pandemiei.

„Când îţi scad venituri... e ca într-o familie. Dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi...”, a spus el.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia membrilor Guvernului şi în mod special ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu, că intenţia de a nu se acorda majorarea salarială începând cu 1 septembrie va fi „o greşeală enormă, iar consecinţele pot fi neplăcute”.

Personalul didactic urma să primească o creştere salarială medie de 14%, adică aproximativ 300 de lei în plus.

FSLI solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor din septembrie 2020, „în caz contrar, având în vedere situaţia actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului şcolar”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.