Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Societatea Comercială Electrocentrale (ELCEN) ar putea fuziona, până la începutul iernii viitoare, urmând a fi administrate de Primăria Capitalei prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a anunţat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Energiei a plecat încă de la început de la această strategie de a fi sub aceeaşi autoritate, atât partea de producţie, cât şi partea de distribuţie a energiei termice a Municipiului Bucureşti, pentru că am observat în anii anteriori că au fost sincope foarte mari în această colaborare. De fiecare dată, primăria a aprobat subvenţii, nu le plătea către RADET şi RADET-ul nu le plătea către ELCEN. Erau două societăţi diferite, una în subordinea Guvernului, cealaltă în subordinea primăriei. Trebuie să creăm o singură entitate care să administreze  ambele societăţi, este clar că cea mai bună soluţie este o fuziune. Ca să nu mai fie această posibilitate să se arunce vina dintr-o parte-n alta, cred că cel mai corect este să fie sub o singură autoritate", a declarat ministrul Energiei.

Toma Petcu a subliniat că fuziunea dintre cele două societăţi trebuie realizată înainte de începerea următoarei ierni.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că după ce ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice îşi vor da avizele, se aşteaptă o hotărâre de guvern prin care ELCEN să fie dat în administrare municipalităţii.

"Vrem să pregătim încă de pe-acum următorul sezon de iarnă, aşa mi se pare şi înţelept, iar domnul ministru în totalitate a fost de acord să pregătim funcţionarea fără cusur a relaţiei RADET şi ELCEN. Aşa cum ştiţi, aceste entităţi economice se află în paralel în proceduri de insolvenţă, dar interesul nostru este ca, în urma celor două planuri de reorganizare, cel puţin aceasta este dorinţa primăriei, cele două instituţii să ajungă să fuzioneze", a spus Firea, care a adăugat că, în acest fel, bucureştenii vor beneficia de apă caldă şi căldură "la parametri ridicaţi de civilizaţie europeană, fără întreruperi, fără avarii, fără conflicte între cele două instituţii".

Edilul Capitalei a precizat că Bucureştiul va beneficia de 187 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, pentru reabilitarea reţelelor de transport şi de distribuţie a agentului termic.

"Primăria Generală a Capitalei va beneficia de o sumă destul de importantă din partea Uniunii Europene pe programul POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare, n.r.), de 187 de milioane de euro, dar pentru obţinerea acestei sume era nevoie să îndeplinim câteva etape, parte dintre ele sunt deja realizate, mă refer la studiul de fezabilitate şi, de asemenea, la realizarea strategiei de energie termică pe Capitală. Acest document este în dezbatere publică şi estimăm că în luna mai să fie supuse votului în Consiliul General", a mai spus Firea.

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea, declara, în 16 martie, că RADET urmează să fuzioneze prin absorbţie cu ELCEN, iar datoriile reciproce se vor şterge. Piperea a precizat, pentru News.ro, că fuziunea ar putea avea loc abia la un an de la confirmarea planului de reorganizare, estimată pentru noiembrie în acest an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.