Autorităţile din România au luat noi măsuri pentru persoanele care provin din zonele afectate şi pentru cei care au simptome de infecţie cu coronavirus, printre acestea, înfiinţarea unei linii telefonice pentru cei care solicită informaţii. Persoanele care vin din cele 11 comune din Italia aflate în carantină vor fi puse în carantină, cele care vin din alte zone afectate urmând să fie izolate la domiciliu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a prezentat, luni seara, într-o conferinţă de presă susţinută alături de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, măsurile luate de autorităţi pentru a preveni infectarea cu coronavirus şi informarea corectă a populaţiei. 
 
"Am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante:
1. Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune, şi totodată autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele declarate cu risc din Italia. 
2. Ministerul Sănătăţii completează lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau alte ţări
3. Se va emite o HG pentru alocarea resurselor financiare din fondurl de rezervă pentru instituirea măsurilor de carantină, salarii şi informare
4. Se vor desemna experţi care să facă parte dintr-un grup de lucru al unor posibile scenarii în funcţie de evoluţie
5. Se va institui o linie telefonică apelanţilor care solicită informaţii
6. Se va înfiinţa un grup de informare strategică cu reprezentanţi din toate instituţiile implicate astfel încât cetăţenii să fie informaţi din surse oficiale”, a declarat Marcel Vela.
 
Ministrul Sănătăţii, Victor Costachem a precizat că a găsit stocul epidemiologic gol.
 
”Stocul epidemic l-am găsit gol, de aceea am lucrat împreună la completarea stocurilor. Colegii de la Ministerul de Finanţe ne-au asigurat că se lucrează pentru recompletarea stocurilor. Am decis să umplem stocurile din luna ianuarie. Avem stocuri la nivelul spitalelor de aproximativ o lună, o lună şi jumătate. Am decis suplimentarea stocului de rezervă”, a declarat Costache.
 
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că ”nu avem nicun caz confirmat pe teritoriul României”. 
 
Autorităţile au mai luat măsura creării de culoare speciale de debarcare în incinta aeroporturilor, locuri speciale pentru debarcare unde se completează formularele şi persoanele intră în contact cu cei de la DSP. 
 
”De azi, am decis diseminarea de informaţii privind măsurile de igienă în porturi, aeroporturi, gări şi poşte. Am decis ca spitalele din subordinea ministerului Transporturilor să răspundă solicitărilor DSP. Am recomandat operatorilor de transport să asigure măşti de protecţie pentru clienţi. Luăm măsuri speciale şi pentru angajaţii de la Poştă, cei care manipulează colete”, a declarat şi Lucian Bode, ministrul Transporturilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.