Ministerul Afacerilor Externe informează că, începând cu data de 1 octombrie 2016, în Confederaţia Elveţiană vor intra în vigoare dispoziţiile legale de punere în aplicare a iniţiativei privind expulzarea infractorilor străini, adoptată la data de 28 noiembrie 2010.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noua legislaţie prevede înăsprirea dispoziţiilor care reglementează expulzarea infractorilor străini.

Pentru o serie de infracţiuni, instanţa penală, care va stabili un verdict de vinovăţie, va fi obligată să pronunţe, în plus, şi expulzarea condamnatului. Durata expulzării va fi de 5 până la 15 ani. În caz de recidivă, se poate ajunge la 20 ani sau ca expulzarea să fie valabilă pe viaţă.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Lista infracţiunilor în cauză include, în special, toate actele care au ca rezultat moartea unei fiinţe umane, vătămarea gravă sau punerea în pericol a altor persoane, infracţiuni grave de natură sexuală şi toate infracţiunile grave împotriva patrimoniului. 

Judecătorul va putea, în mod excepţional, să renunţe la dispunerea unei expulzări obligatorii, dacă aceasta pune cetăţeanul străin într-o situaţie personală gravă sau atunci când interesele publice pentru expulzare nu prevalează asupra interesului privat al cetăţeanului străin de a rămâne în această ţară.

O atenţie deosebită va fi acordată situaţiei străinilor care s-au născut sau care au crescut în Confederaţia Elveţiană. Pentru alte infracţiuni prevăzute în Codul Penal şi în dreptul penal accesoriu, judecătorul poate pronunţa o expulzare (nu este obligatoriu) pentru o perioadă de la 3 la 15 ani.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.