Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că cei aproximativ o sută de cetăţeni români aflaţi pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos au fost debarcaţi, iar căpitănia portului Agios Konstantinos i-a informat, la solicitarea ambasadei de la Atena, cu privire la variantele de evacuare. De asemenea, au mai fost primite apeluri de la românii aflaţi în zonele afectate de fenomenele meteo extreme. În Bulgaria, o familie cazată într-un complex turistic în zona Tsarevo a solicitat asistenţă după ce maşina a fost avariată în urma inundaţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea News.ro, că, pe parcursul zilei de 6 septembrie, la nivelul Ambasadei României la Atena şi al Consulatului General de la Salonic au fost recepţionate apeluri telefonice de la cetăţeni români aflaţi în zonele afectate de evenimentele meteorologice extreme şi care semnalau situaţia în care se află sau faptul că nu îşi pot continua călătoria.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii celor două misiuni le-au recomandat acelor cetăţeni români să respecte instrucţiunile autorităţilor locale, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat (la numărul unic 112 şi la cele două misiuni ale României) evoluţia situaţiei pe plan local, respectiv solicitările suplimentare de sprijin. Totodată, cetăţenii români au fost informaţi cu privire la faptul că autorităţile vor acţiona conform planurilor specifice pentru astfel de situaţii de urgenţă, în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice.

Pe de altă parte, MAE a arătat că Ambasada României la Atena a menţinut legătura şi cu reprezentanţii unui grup de cetăţeni români blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos, ca urmare a deciziei autorităţilor locale elene de amânare a debarcării persoanelor aflate pe feribot, până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice în zona de debarcare. După debarcarea celor aproximativ 100 de cetăţeni români aflaţi la bordul ambarcaţiunii, căpitănia portului Agios Konstantinos i-a informat, la solicitarea ambasadei, cu privire la variantele de evacuare.

Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic monitorizează permanent situaţia, sunt în contact direct cu autorităţile elene responsabile (Protecţia civilă, Poliţie) şi cu cetăţenii români aflaţi în zonele afectate şi acordă asistenţa necesară, în limita competenţelor.

Cu referire la situaţia din Republica Bulgaria, MAE a transmis că, la nivelul Ambasadei României la Sofia, a fost recepţionată o solicitare de asistenţă din partea unei familii de cetăţeni români cazaţi într-un complex turistic în zona Tsarevo, al cărei autovehicul a fost avariat în urma inundaţiilor. Acele persoane deţin suficiente mijloace de subzistenţă şi se vor deplasa în România după remedierea defecţiunii sau după identificarea unei alternative de transport în ţară al autovehiculului.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi al Ambasadei României la Sofia : +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena : +30 6978996222 şi Ambasada României la Sofia : +359 879 440 758.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.