Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei de joi, o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi recalculate drepturile salariale pentru poliţiştii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată. Ministrul de Interne, Marcel Vela a afirmat că, dacă predecesorii săi ”ar fi aplicat legea aşa cum trebuia, astăzi nu era nevoie să adoptăm acest act normativ”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

”Această ordonanţă face un act de dreptate şi, dacă la vremea respectivă predecesorii mei ar fi aplicat legea aşa cum trebuia, astăzi nu era nevoie să adoptăm acest act normativ. Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi asigură punerea în aplicare a efectelor juridice ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prin această ordonanţă de urgenţă se vor recalcula drepturile salariale pentru poliţiştii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. Această ordonanţă mai modifică prevederile ordonanţei de urgenţă 114 din 2018 cu modificările şi completările ulterioare, care limitează în prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat în decembrie 2018, respectiv în decembrie 2019, decizii care sunt anterioare deciziei  numărul 51/2019, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a declarat Marcel Vela. 

Vela a mai spus că, în medie, un poliţist în activitatea poate beneficia de o creştere lunară de până la 400 de lei.

“Totodată, prin această ordonanţă Guvernul asigură susţinerea financiară a impactului generat de aplicarea efectelor deciziei numărul 51/2019, fiind eşalonată plata drepturilor recalculate şi datorate pentru ultimii trei ani. Din punct de vedere tehnic, ordonanţa de urgenţă a Guvernului vizează următoarele date. În medie, un poliţist în activitate poate beneficia de o creştere lunară de până la 400 de de lei, în sumă brută, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia. Prin raportare la elementele vizate de această ordonanţă de urgenţă înregistrăm un număr de aproximativ 68.000 de poliţişti pentru care acest act face dreptate. Cu privire la cuantumul sporului de fidelitate un număr de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului pentru absolvirea instituţiilor de învăţământ superior şi aproximativ 6.000 de poliţişti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit”, a mai afirmat ministrul de Interne.

Marcel Vela a mai precizat că va emite în curând normele metodologice pentru aplicarea acestui act normativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.