Guvernul a aprobat, joi, Aranjamentul administrativ de aplicare a Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, semnat la 22 iulie 2022, la Podgorica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aranjamentul Administrativ stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului între România şi Muntenegru în domeniul securităţii sociale, modul de colaborare între autorităţile şi instituţiile naţionale responsabile cu determinarea legislaţiei de securitate socială aplicabilă şi cu acordarea prestaţiilor, precum şi modalităţile de instrumentare a cererilor de acordare a prestaţiilor, arată comunicatul de presă al Executivului.

Prin Aranjamentul Administrativ sunt desemnate atât organismele de legătură, cât şi instituţiile responsabile pentru aplicarea Acordului pentru fiecare risc de securitate socială. În baza Aranjamentului Administrativ, organismele de legătură ale celor două state convin formularele necesare pentru aplicarea Acordului.

Acordul dintre cele două state în domeniul securităţii sociale va fi aplicat, încazul României, legislaţiei privind indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau accidente în afara muncii, indemnizaţia de maternitate, pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parţială, pensia de invaliditate, pensia de urmaş acordate în sistemul public de pensti, prestaţiile în natură în caz de boală şi maternitate, prestaţiile în natură şi în bani în caz de accidente de muncă şi boli profesionale, ajutorul de deces acordat în sistemul public de pensii, indemnizaţia de şomaj, alocaţia de stat pentru copil.

Pentru Muntenegru, Acordul va fi aplicat legislaţiei privind asigurarea de sănătate, protecţia sănătăţii şi maternitate; asigurări de pensii şi de invaliditate; asigurare în caz de accidente de muncă şi boli profesionale; indemnizaţie de şomaj; alocaţia pentru copii, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.